Κατρούγκαλος: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι συντάξεις- Όλο το πόρισμα

Η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή των συντάξεων, διαβεβαίωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της Επιτροπής Σοφών και όσα περιλαμβάνονται εκεί δεν αποτελούν την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την βάση για την έναρξη ενός ανοικτού δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Κύριο μέλημα της συζήτησης για το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα σύστημα βιώσιμο «με εγγυημένη τη σύνταξη έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα», δήλωσε την Πέμπτη στο Mega και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.Για την απόκκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε «θα τα δούμε αυτά», ξεκαθαρίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε».

Μπορείτε να δείτε όλο το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» εδώ

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗς ΕΠΙΤΡΟΠΉς ΣΟΦΩΝ

 

Η παρέμβαση Κατρούγκαλου

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων των ανασφάλιστων υπερηλίκων, είπε ότι θα επιλυθεί με τον επόμενο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει τον διαχωρισμό προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι κατακερματισμένο και υπόκειτο για πολλά χρόνια σε πελατειακές πρακτικές, ενώ επιδεινώθηκε από την κρίση, την απώλεια άνω του 1/4 της εργατικής δύναμης, καθώς και την «καταλήστευση» των αποθεματικών των ταμείων από το PSI.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι μετά από δικές του παρεμβάσεις, έγινε αποδεκτό, να τελεί η διαπραγμάτευση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις υπό την εποπτεία των αρμοδίων ευρωπαϊκών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι η «Επιτροπή Σοφών» αλλά είναι «Επιτροπή Κατρούγκαλου» που την διόρισε ο ίδιος και χειραγωγείται από εκείνον, προσθέτοντας  ότι η κατ’ ευφημισμόν ονομασία της είναι για να μην εισπράξει ο ΣΥΡΙΖΑ το κύμα των αντιδράσεων λόγω της μείωσης συντάξεων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι οργανόγραμμα πήρε αυτή η Επιτροπή και μέσα σε ένα μήνα βρήκε τον τρόπο να γίνει βιώσιμο το Ασφαλιστικό» είπε ο Γιάννης Βρούτσης, ερμηνεύοντας πως «ουσιαστικά έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την κατεύθυνση να βρει τον μηχανισμό μείωσης συντάξεων για να εξοικονομηθεί δημοσιονομικά το 1,8 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσε δε τον υπουργό να πει με ειλικρίνεια -γιατί αγωνιά ο κόσμος- ότι θα μειωθούν οι συντάξεις και πόσο και να πάψει να παραπλανά τον ελληνικό λαό. «Αφήστε πια τα αριστερά παραμύθια. Τα ψέματα τελείωσαν και θα κληθείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας» κατέληξε για το θέμα.

Ακόμα, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικώς με τα αποθεματικά των ταμείων, ο πρώην υπουργός είπε πως το άρθρο 14 του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αυτή έσπασε τον κουμπαρά των αποθεματικών των επόμενων γενεών, για αυτό να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε γιατί «αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη».

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» όταν λένε στον λαό ότι η Ε.Ε. που τσακίζει τους εργαζόμενους θα εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Άλλο να πείτε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δηλώνουμε υποταγή και κάνουμε τεμενάδες και άλλο να λέτε ότι μαζί με τους υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας θα φέρουμε καλύτερο ασφαλιστικό» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Παφίλης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here