Κατρούγκαλος: «Σ’ ένα μήνα πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια»

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

 

«Μέσα σε έναν μήνα πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια», υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου, το πρωί της Τετάρτης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα δήλωσε ότι στόχος είναι «να μπορέσουμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του, αλλά και ένα σύστημα που θα δίνει συντάξεις και όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα».

Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Επίσης  αποτελεί στόχο, ο τρόπος απονομής των συντάξεων να είναι δίκαιος για όλους, σημείωσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι τα χρονικά όρια είναι πάρα πολύ πιεσμένα και τα περιθώρια ασφυκτικά.

«Μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα πλαίσια είναι ασφυκτικά, πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος, γιατί αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον καθέναν μας και την οικονομία» είπε και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι για να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, χρειάζεται να έχουμε το νομοσχέδιο τον Νοέμβριο. «Για να εξηγήσω με απλά λόγια» πρόσθεσε «αντί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όπως επιβάλλει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή να βρούμε ισοδύναμα αυξάνοντας τις εισφορές -που θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση, αλλά ουσιαστικά δεν θα έλυνε οριστικά το ζήτημα αλλά μόνο εμβαλωματικά και για φέτος- θέλουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις αλλά «είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που πρέπει να προστατεύσει πάνω απ’ όλα αυτούς που έχουν τις μικρότερες συντάξεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις προοπτικές της οικονομίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here