Γ. Κατρούγκαλος: Εάν οι εταίροι επιμείνουν, δημοψήφισμα και «όχι»

Eπανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος ο  ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι εάν οι δανειστές στείλουν τελεσίγραφο  ζητώντας ακόμη περισσότερα, τότε «σε αυτή την περίπτωση αν εμείς θεωρήσουμε ότι αυτό ξεφεύγει από τα όρια εντολής που είχαμε, ξεφεύγει από τα όρια του ανεκτού συμβιβασμού, θα πούμε όχι».

«Σε περίπτωση που χρειαστεί να πούμε όχι», συνέχισε, «τονίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς απευκταίο αλλά και απίθανο, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του όχι».

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα ενός «όχι», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Λέμε ‘όχι’ και δοκιμάζουμε στο νέο πολιτικό περιβάλλον, το οποίο θα έχει διαμορφωθεί, να δούμε πώς θα αντεπεξέλθουμε» ενώ πρόσθεσε πως «πάντοτε υπάρχει τρόπος να βρούμε ρευστότητα».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Mega, επισήμανε πάντως πως η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα καλόπιστης διαπραγμάτευσης γιατί αυτή ήταν η εκλογική εντολή που πήρε και εκτίμησε ότι υπάρχουν «συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να έχουμε συμφωνία».

Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, είχε δηλώσει ότι αυτή την στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει ούτε το δημοψήφισμα, ούτε οι εκλογές και πως η κυβέρνηση θα χειρισθεί το θέμα με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πάρει στη Βουλή.

Από την άλλη, ο κ. Κατρούγκαλος, υποστήριξε ότι «όποιος διαπραγματεύεται πρέπει να έχει ως πιθανό ενδεχόμενο, απευκταίο αλλά πιθανό, και τη ρήξη», τακτική που είχε θέσει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές είπε πως δεν πρόκειται για «ιδεολογική εμμονή», αλλά στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα.

Ειδικά για τον ΦΠΑ ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η συζήτηση δεν είναι ακόμη τελική, καθώς τα πάντα θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες να μπουν οι υπογραφές. Σημείωσε, πάντως, ότι ακόμη κι αν η συζήτηση καταλήξει σε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, η κυβέρνηση θα επιμείνει να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής στα προϊόντα που μπαίνουν στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Τέλος, σχολιάζοντας τα περί συμβιβασμού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει μέτρα τα οποία δεν θα έπαιρνε υπό ομαλές συνθήκες, είναι, ωστόσο, όπως είπε, ανυποχώρητη σε αυτά που θέλει για την ελληνική κοινωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here