Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή μας, που έρχονται ξαφνικά χωρίς να τα περιμένουμε.Το ξαφνικό και αναπάντεχο μπορεί να είναι κάτι καταστροφικό ή αντίθετα κάτι που μας φαίνεται πολύ θετικό, μια ευτυχής συγκυρία, έστω και αν δεν είναι απόλυτα έτσι.

Μια δυστυχής συγκυρία θα ήταν η αιφνίδια ανακάλυψη ενός μετεωρίτη που κατευθύνεται προς τη Γη η αντίθετα ένα ευτυχές συμβάν θα ήταν κάποιος να κερδίσει το λαχείο.

Οπωσδήποτε ένα απρόσμενο μέχρι χθες γεγονός ήταν και η πιθανότητα να βρεθεί ο γενικά αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, γεγονός που θα του προσφέρει πολύ μεγάλες δυνατότητες να εξέλθει τελικά νικητής.

Μέσα στη γενική παρακμή του γαλλικού πολιτικού συστήματος,την ολοκληρωτική καθίζηση του »σοσιαλιστή» προέδρου Ολάντ,τη διαρκή άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν,του δεξιού Φρανσουά Φιγιόν που κατηγορείται για σκάνδαλα η του μέτριου φιλόδοξου Μακρόν παλιού υπουργού του Ολάντ που προσπαθεί να κερδίσει ψήφους από κάθε κατεύθυνση,ο Μελανσόν παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική απάντηση που μπορεί να προσελκύσει τον αριστερό και κεντροαριστερό ψηφοφόρο που κρατάει ακόμα κάτι εν υπνώσει από το Μάη του ’68. Βέβαια ο Μελανσόν, όπως και ο Μακρόν, δεν έχουν πίσω τους κάποιο ισχυρό κόμμα που να παίξει σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές που θα επακολουθήσουν. Αλλά το ισχυρό προεδρικό σύστημα στη Γαλλία προσφέρει δυνατά χαρτιά στα χέρια του προέδρου.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με το όραμα του Μελανσόν δεν μπορεί ν’αμφισβητήσει ότι στο πρόσωπό του θα βρεί η Ελλάδα ένα σύμμαχο και ο κ΄Τραμπ που αμέσως έδειξε την επιθετικότητά του στη Συρία και στο Αφγανιστάν με την εκτόξευση της βόμβας-μαμμούθ, έναν αντίπαλο.

Αν τελικά ο Μελανσόν κατορθώσει να βγεί νικητής, αυτό θα είναι μια μεγάλη έκπληξη στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Όχι όμως κάτι ακατόρθωτο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here