Καθοδική πορεία των βάσεων

 

του  ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΤΛΑΣΗ*

Πτωτική κίνηση των βάσεων αναμένεται φέτος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα πρώτα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι ο αυξημένος βαθμός δυσκολίας των φετινών θεμάτων έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των αριστούχων.

Ένας από του παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά τις φετινές βάσεις είναι η κατάργηση των ελεύθερων μεταγραφών. Οι υποψήφιοι, πέρυσι μπορούσαν να επιλέξουν σχολές στην περιφέρεια έχοντας υπόψιν ότι μέσω των μεταγραφών μπορούν να μεταβούν σε αντίστοιχα τμήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη αύξηση των βάσεων στα τμήματα της περιφέρειας. Φέτος που οι μεταγραφές θα είναι λιγότερες αναμένεται πτώση των βάσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης των ελευθέρων μεταγραφών αποτελεί το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Το 2014 ένας υποψήφιος μπορούσε να περάσει στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης (βάση 2014 17.278 μόρια) και στη συνέχεια να πάρει μεταγραφή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (βάση 2014 19.072 μόρια)  κερδίζοντας ουσιαστικά 1.795 μόρια. Με δέλεαρ αυτό, πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν σχολές της περιφέρειας με αποτέλεσμα οι βάσεις των σχολών αυτών να έχουν μεγάλη άνοδο, με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών της Ξάνθης να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με το 2013 που ποσοτικοποιείται στα 1.251 μόρια.

Ένας άλλος παράγοντας που διαμορφώνει την κίνηση των βάσεων είναι η δυσκολία των θεμάτων. Οι βάσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες της δυσκολίας των θεμάτων. Δύσκολα θέματα στα μαθήματα βαρύτητας μειώνουν τις βάσεις στα αντίστοιχα πεδία σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω των υψηλών συντελεστών στα μαθήματα αυτά.

Το γεγονός ότι φέτος μειώθηκαν οι θέσεις εισακτέων στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι φρενάρει ως έναν βαθμό την πτωτική τάση των βάσεων. Ωστόσο  φαίνεται πως η μείωση των μεταγραφών σε συνδυασμό με την αυξημένη δυσκολία των φετινών θεμάτων έχουν τον πρώτο λόγο ως προς την πορεία των βάσεων.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων κυμαίνεται  πάνω από την βάση του 10 αλλά και κάτω από το άριστα.

 

*Ο Ατλάσης Χρήστος είναι καθηγητής ΜSc στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Υποψήφιος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα την Ψυχομετρία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here