Καθηλώνει στο έδαφος η Αιθιοπία και η Κίνα όλα τα Boeing 737 MAX

Η Κίνα αποφάσισε να μη γίνονται  πτήσεις με τα αεροσκάφη τύπου Boeing 737 MAX, δηλαδη ίδιου τύπου με αυτό που συνετρίβη στην Αιθιοπία, καθώς προκειται για το δεύτερο παρόμοιο δυστυχημα -κατά την απογείωση- και τα αεροσκάφη αυτά είναι ηλικιας μόλις 2 ετών, δηλαδή πολύ νέα για να αιτιολογούνται ανεξήγητες φθορές. Επίσης καθήλωσε τα αεροσκάφη αυτου του τύπου και η Αιθιοπία.

Να σημειωθεί οτι και στην προηγούμενη συντριβή -τον Οκτώβριο του 2017, με απώλεια 186 ανθρώπων-  ιδίου τύπου αεροσκάφους, δεν τεκμηριώθηκε το αίτιο.

Το 2017, η Boeing είχε υποχρεωθεί  να σταματήσει προσωρινά τις δοκιμαστικές πτήσεις των πρώτων της 737 MAX, επειδή η γαλλική εταιρεία κατασκευής μηχανών Safran εντόπισε «προβλήματα ποιότητας» σε ορισμένες τουρμπίνες που χρησιμοποιούνταν στο αεροσκάφος. Η εταιρεία κοινοποίησε στη Boeing τα ευρήματά της, τα οποία οδήγησαν στην καθήλωση και επανεξέταση τότε  21 αεροσκαφών.

Οι Αμερικανοί από πλευράς τους, επειδή ετοίμαζαν πολλές παραγγελίες του νέου Boeing τους και φοβώνται ότι αυτές θα ακυρωθούν, επιμενουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι φταίει κάτι στο αεροσκάφος και  αποδίδουν την απόφαση της Κίνας αφ΄ενός στην πολιτική της να ανεξαρτητοποιηθεί στον τομέα της ασφαλείας πτήσεων αφ΄ ετέρου στο γεγονος ότι η ίδια κατασκευάζει (απο το 2017)  ένα ανταγωνιστικό αεροσκάφος παρόμοιου τύπου, το C919. Οι Αμερικανοί με δυο λόγια θεωρουν ότι η Κινα  ενήργησε τόσο κάθετα, επειδή θέλει να προωθήσει τις πωλήσεις των δικών της αεροσκαφών.

Οι Ευρωπαίοι πάλι ειναι στραμμένοι στα γαλλογερμανικά Airbus, αλλά αγόρασαν και αυτοί αμερικανικά Boeing 737 MAX

Πάντως σταμάτησαν τις  πτήσεις με Boeing 737 MAX και τα Νησιά Κέιμαν (βρετανική περιοχή στην   Καραϊβική) που είχε δύο στο στόλο τους, και η Κινα όπως προαναφέρουμε (που είχε 15)

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν λίγο μεγαλύτερο μήκος και μεταφέρουν περισσότερους επιβάτες με λίγο μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και οι Αμερικανοί τα πουλουν σε πολλές εταιρείες χαμηλού και μη χαμηλού κόστους.

Σε όλο τον κόσμο έχουν παραγγελθεί 5.111 τέτοιου τύπου αεροσκάφη και έχουν παραδοθεί και  «κυκλοφορούν» 350. Εικάζουμε ότι κάποια από αυτά προσγειώνονται βεβαίως και στην Ελλάδα -λόγω των αργιών δεν μπορέσαμε να μάθουμε ποιες εταιρείες έχουν αυτο τον τύπο σε πτησεις απο και προς την Αθήνα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here