Κάθε μήνα εκδίδονται 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων

Την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, με στόχο τον έλεγχο της συνταγογράφησης, ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτό γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία εφαρμόζονται ήδη σε προηγμένες χώρες πλην της Ελλάδας, δίνουν στους γιατρούς κατευθυντήριες γραμμές κατά τη διαδικασία συνταγογράφησης, ώστε να προωθούν στους ασθενείς αρχικά θεραπείες χαμηλού κόστους. Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτές δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικές, οι γιατροί μπορούν να εγγράψουν στους ασθενείς πιο εξειδικευμένες, συνήθως, υψηλότερου κόστους θεραπείες. Αυτό αποτελεί, λοιπόν, μια μορφή εξορθολογισμού της συνταγογράφησης.

Το μέτρο των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θα μπορούσε, κατά τη φαρμακοβιομηχανία, να «βάλει φρένο» στην υπερσυνταγογράφηση, δεδομένου ότι κάθε μήνα εκδίδονται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ περίπου 6,5 εκατ. συνταγές φαρμάκων, «με αποτέλεσμα να εκδίδονται κάθε χρόνο γύρω στις 80 εκατ. συνταγές», σημειώνει στην «Καθημερινή» παράγων της αγοράς.

Παράλληλα, παρότι κατά τη διάρκεια των μνημονίων η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί, από το 2009 έως το 2017, κατά τουλάχιστον 62%, ο αριθμός των συνταγών που εκδίδονται ανά μήνα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 44%. Ετσι ο αριθμός τους από 4,5 εκατ. το 2009 ανήλθε στις 6,5 εκατ. συνταγές μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι η ενσωμάτωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο και ήδη το υπουργείο Υγείας έχει προωθήσει προς διαβούλευση περίπου 60 θεραπευτικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, περίπου το ήμισυ εξ αυτών, γύρω στα 30, βρίσκεται σε φάση ένταξης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Το πιο σημαντικό είναι να αρχίσουν να ψηφιοποιούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθότι αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στον έλεγχο της δαπάνης αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς», επισημαίνει πηγή της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων είχε τεθεί προς συζήτηση ήδη από το 2010, και τώρα έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες για την ένταξή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here