Καθαρός νικητής ο Μακρόν στον β΄γύρο, κάλεσε σε ενότητα για νέα, ισχυρή Γαλλία και επανίδρυση της Ευρώπης-Το φάντασμα της Λεπέν είναι εδώ

Πρόεδρος της Γαλλίας θα εκλεγεί ο Μακρόν με ποσοστό 62%-64% έναντι 36%-38% που θα συγκεντρώσει η Λεπέν, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Ipsos.
Οσον αφορά τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών (με καταμετρημένες 33,2 εκατομμύρια ψήφους κυρίως εκτός μεγάλων πόλεων), ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23,11%, έναντι 23,08% για την Λεπέν, 19,7% για τον Φρανσουά Φιγιόν και 18,4% για τον Ζαν Λικ Μελανσόν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα 25 εκατομμύρια ψήφους, που προέρχονταν κυρίως από την επαρχία και τις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας,  η Λεπέν προηγούνταν του Φιγιόν. Χρειάστηκε να μπουν τα αποτελέσματα των μεγάλων πόλεων για να αλλάξει χέρια η πρωτιά.
Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, αποδεικνύουν ότι το φάντασμα της ακροδεξιάς, με την λαικιστική και ρατσιστική πολιτική της, είναι παρόν και απειλεί ξανά την Ευρώπη. Η εξέλιξη δείχνει ότι η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη που έστησε η γερμανική ηγεμονία, βρίσκεται σε οριακό πλέον σημείο. Δεν συγκινεί, δεν εμπνέει πλέον τους λαούς. Η λιτότητα και ο στραγγαλισμός της ανάπτυξης, διαλύει τους κοινούς δεσμούς του ευρωπαικού εγχειρήματος.
Την προηγούμενη φορά που  υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου, ο πατέρας της Ζαν Μαρίν Λεπέν, είτε περάσει στον δεύτερο γύρο, το 2002, είχε συντριβεί, καθώς στον δεύτερο γύρο, συγκέντρωσε μόλις 17,8% των ψήφων έναντι 82,2% του Ζακ Σιράκ.
Μακρόν: Κάλεσε σε ενότητα για μια νέα Γαλλία και επανίδρυση της Ευρώπης

«Ευχαριστώ τον Αμόν και τον Φιγιόν για τη στήριξή τους» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τον φέρνουν στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μια ομιλία που έγινε με το μυαλό στον επόμενο γύρο αλλά και στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον Ιούνιο και όπου ο Μακρόν θα κατέβει με δικό του κόμμα που θα ιδρύσει τώρα, μετασχηματίζοντας το κίνημα «Εμπρός».

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ενέργεια των υποστηρικτών μου» συνέχισε, καλώντας σε συσπείρωση και ενότητα εν όψει της νέας μάχης απέναντι στην Λεπέν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, «θα είμαι ο πρόεδρος που θα προστατέψει και θα μεταμορφώσει τη Γαλλία» συνέχισε.

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να χτίσει μια δυνατή Γαλλία μέσα στην Ευρώπη: «Η πρόκληση είναι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή» τόνισε.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των εθνικιστών λαϊκιστών» είπε ο υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας για τη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει τη βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here