Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα & Γιώργος Τυρίκος-Εργάς: Το βατραχέλι

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, από το νησί-σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων. Ένα παραμύθι για την αλληλεγγύη που μιλάει μία και μόνη γλώσσα παντού. Τη γλώσσα της αγάπης. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών η “Αγκαλιά” έχει βοηθήσει χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη. Πολλοί θα περίμεναν από έναν μικρό οργανισμό, ο οποίος αποτελείται από εθελοντές, να έχει καταβληθεί από τη ζωή στο ανθρωπιστικό μέτωπο. Κι όμως, η “Αγκαλιά” συνεχίζει να προσφέρει ζωτικής σημασίας βοήθεια με ακατάβλητο ενθουσιασμό και σπάνια δοτικότητα πνεύματος. Κάνει μεγάλη διαφορά στις ζωές αυτών που βοηθάει. Της εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στην παρούσα της προσπάθεια όσο και στη γενικότερή της δουλειά». Mr. Thorbjorn Jagland, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ιστορία αυτή μιλάει για την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη –χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία.  «Γιατί όταν λυπάται ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να είναι χαρούμενοι; Όταν πονάει ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να μην πονούν;» Η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αραβικά. Τα έσοδα συγγραφέων και μεταφραστών θα πάνε στη βραβευμένη ΜΚΟ «Αγκαλιά» για την ενίσχυση του έργου της με τους πρόσφυγες. Κείμενο: Κατερίνα Ευσταθίου-Σελάχα & Γιώργος Τυρίκος-Εργάς Εικόνες: Έφη Λαδά. Εκδόσεις Πατάκη

Το βατραχάκι που το έλεγε η γιαγιά Ελένη «βατραχέλι» έγινε βιβλίο;

Ποιος θα το περίμενε! Το μόνο παραμύθι που έλεγε η γιαγιά Ελένη στα εγγόνια της κάποτε θα γινόταν παραμύθι εικονογραφημένο… Για εμάς αυτό προσδίδει στο βιβλίο και μια ακόμα συναισθηματική πινελιά. Μαζί με το Βατραχάκι στο ίδιο μοτίβο συναντάμε την «ιστορία» του Κουκουμπλή και άλλες παραλλαγές σε πολλά μέρη. Μόνο που το δικό μας, το κακόμοιρο το Βατραχέλι θέλαμε να έχει μια μοίρα κάπως πιο καλή, όπως αυτή ακριβώς που αξίζει σε κάθε παιδί του κόσμου.

-Με αναμνήσεις απο την παλιά προσφυγιά και εικόνες από τη σημερινή κατάσταση στη Λέσβο;

Ακριβώς έτσι.  Άλλωστε το βιβλίο το έγραψαν απόγονοι προσφύγων και το μετέφρασαν σε τέσσερις γλώσσες φίλοι μας πρόσφυγες  και εθελοντές. Η προσφυγιά είναι ξεριζωμός σε κάθε εποχή. Και σε κάθε εποχή ο διωκόμενος άνθρωπος θέλει απλά να επιστρέψει σε μια κανονικότητα, σε μια ασφάλεια. Μόνο που το ταξίδι προς τα εκεί είναι πάντα πολύ πικρό και δύσκολο. Με το Βατραχέλι θέλαμε κυρίως να κρατήσουμε μια ελάχιστη παρέα σε όσους σε αυτά τα πλαίσια προσπαθούν να βρουν μια κάποια δύναμη. Το βιβλίο βέβαια συμπληρώνει ένα πολυσχιδές ακτιβιστικό έργο που δε μένει στη θεωρία και στον μύθο.

-Αληθινά γεγονότα που καθημερινά καλείστε να διαχειριστείτε στην «Αγκαλια΄»;

Καθημερινά στην Αγκαλιά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αγωνία τόσο ντόπιων όσο και προσφύγων να χτίσουν ξανά τη ζωή τους. Μέσα στην οικονομική κρίση, μέσα στον πόλεμο και τη φτώχεια ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων ζητά βοήθεια και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Βλέπουμε συμπατριώτες μας να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά της ζωής και βλέπουμε και ανθρώπους να έχουν φύγει με τη βία από το σπίτι τους και να γυρίζουν ικέτες σε χώρες όπου τους θεωρούν ανεπιθύμητους, κατά βάση. Δίχως κρατικές ή ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και σε απολύτως εθελοντική βάση τα όσα βλέπουμε καθημερινά να πούμε απλά πως μας φέρνουν και εμάς στα όριά μας. Και αναρωτιόμαστε πόσο αντέχει κανείς. Την ίδια στιγμή όμως μαζί με τις δυσκολίες έχουμε τόσο κόσμο να στηρίζει την κάθε μας προσπάθεια. Αυτό είναι σπουδαίο και μας δίνει θάρρος.

-Με πολλούς εθελοντές για μετάφραση σε αγγλικά και αραβικά;

Ναι. Άνθρωποι που κάποτε ήταν μαθητές μας σε μαθήματα ελληνικών και τώρα έχουν στρώσει τη ζωή τους, απόγονοι προσφύγων και εθελοντές. Φτιάξαμε μια ομάδα που δούλεψε το «Βατραχέλι» σε πολλές γλώσσες έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο σε αραβικά, φαρσί, αγγλικά, εκτός από ελληνικά. Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και δωρεάν χάρη στις ενέργειες των εκδόσεων Πατάκη!

-Με τον χρωστήρα της Εφης Λαδά;

Με την Έφη δουλεύαμε πάνω στην ιδέα εδώ και καιρό. Ιδέες που μπήκαν στο ντουλάπι για αρκετά χρόνια μέχρι που ήρθε ο καιρός τους να έρθουν στο φώς! Όπως συμβαίνει με τόσα πράγματα…

-Αφιερωμένο στους ξεριζωμένους όπου γης;

Ναι. Αφιερωμένο σε αυτούς και σε όσους προσπαθούν αν τους στηρίξουν.

-Με την ελπίδα ενός δημιουργικού μέλλοντος;

Με την ελπίδα να καταλάβουμε κάποτε πως τα τεράστια προβλήματα του είδους μας μπορούμε μόνο να τα λύσουμε από κοινού, πανανθρώπινα και ως ίσοι. Όσο υπάρχουν διακρίσεις, εξουσίες που θέλουν τα πολλά για τον εαυτό τους και τα ψέματα για τους πολλούς, όσο μας βάζουν να είμαστε αιωνίως αντίπαλοι μεταξύ μας οι λαοί, τόσο αυτός ο πλανήτης θα στενάζει….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here