Καταθέσεις για Ντυνάν στην Εξεταστική-Ο Σαμαράς, ο Αδωνις και ο Σάλλας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI-Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με την κατάθεση του πρώην πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν»  Κωνσταντίνου Κρέτση, συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία.΄

Από την πρώτη στιγμή το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο είχε ταχθεί κατά του πληστειριασμού που έφερε στα χέρια της ΗΜΙΘΕΑΣ το ίδρυμα. O τότε πρόεδρος του Σωματείου διαμήνυε μάλιστε τότε ότι «το ΕΣΥ νοσεί και το Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του ΕΣΥ με την ένταξή του σε αυτό και όχι με την πώληση του».

O πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ) από το 2012 μέχρι και το 2014 κατέθεσε αναφορικά με την λίστα των δωρεάν νοσηλίων πως τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ακούγονταν από το 2011.  «Όλα αυτά ακούγονταν. Υπήρχαν φήμες. Τα έχουμε δει αυτά τα πρόσωπα στο νοσοκομείο. Μάλιστα σαν σωματείο είχαμε καταγγείλει από τότε ότι όλα αυτά έπρεπε να πάνε στον εισαγγελέα. Οι ίδιες φήμες υπήρχαν και τις αργομισθίες», όπως δήλωσε.
Ο Σάλλας ζητούσε στο τηλέφωνο από τον Γεωργιάδη την παραίτηση του ΔΣ του Μαρτίνη
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του επιχειρηματία Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ του νοσοκομείου, ο κ.Κρέτσης κατέθεσε πως το 2014, λίγους μήνες πριν τον πλειστηριασμό, ο Κώστας Μπούρας, πρώην διευθυντής του γραφείου Αντώνη Σαμαρά, τότε πρωθυπουργού, πήγε τους εργαζόμενους στο γραφείο του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ο κ.Σάλλας τους είπε πως η τράπεζα αν και πήρε το δάνειο, δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο, αν δεν πάρει τις παραιτήσεις του ΔΣ και τις ζήτησε από τον Κ. Μπούρα άμεσα».
«Μπροστά μας ο Σάλλας πήρε τον Γεωργιάδη τηλέφωνο και του είπε ότι θέλει τις παραιτήσεις του ΔΣ. Είναι προφανές ότι οι παραιτήσεις είναι εντολή Σάλλα» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων, εγείροντας πλήθος ερωτηματικών για τη θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας και τη σχέση του με το τραπεζίτη Σάλλα.
Τρίμηνη σύμβαση 100 χιλιάδων ευρώ στον Άγγελο Φιλιππίδη 
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, αποκάλυψε πως ο Άγγελος Φιλιππίδης (ο οποίος εμπλέκεται και στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) φέρεται να είχε συνάψει τρίμηνη σύμβαση με το ΚΙΕΝ έναντι 100 χιλιάδων ευρώ, αναλαμβάνοντας χρέη εντεταλμένου συμβούλου και «εξυγιαντή» στο «Ντυνάν». Όπως ενημέρωσε ο κ.Μπαλωμενάκης, ο κ.Φιλλιπίδης φέρεται να παρέέμεινε τρεις μήνες σε αυτή τη θέση, και μάλιστα «δεν προκύπτει από κάπου πως δεν πληρώθηκε αυτό το ποσό», όπως είπε.
Υπονοούμενα για προσυνεννόηση του μάρτυρα με μέλη της Επιτροπής 
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς ρώτησε τον κ.Κρέτση αν είχε επισκεφθεί χθες την Βουλή, με τον μάρτυρα να απαντά θετικά και τον Αντώνη Μπαλωμενάκη να αποκαλύπτει πως εκείνος συναντήθηκε μαζί του προκειμένου να συνεννοηθεί για τα διαδικαστικά. Ο κ.Γεωργαντάς άφησε αιχμές για προσυνεννόηση του μάρτυρα με τον κ.Μπαλωμενάκη για το τι θα καταθέσει ο μάρτυρας στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, με τον κ.Μπαλωμενάκη να απαντά πως η συνάντηση κράτησε λιγότερο από 10 λεπτά κι έγινε στον διάδρομο της Βουλής. «Επιχειρείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να δημιουργήσετε θέμα από εκεί που δεν υπάρχει. Ήρθα για θέματα διαδικαστικά και επειδή θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις δεν απαντώ τίποτα άλλο», η τοποθέτηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, χαρακτήρισε το γεγονός πρωτοφανές, λέγοντας ευθέως πως η συνάντηση είχε σκοπό να προκατασκευάσει όσα καταθέτει σήμερα ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του «Ερρίκος Ντυνάν». «Το γεγονός αυτό καθιστά έωλη τη διαδικασία, καθώς και το κύρος και την αξιοπιστία εντός της οποίας υποχρεούται να κινείται ο Πρόεδρος της Εξεταστικής» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς, ενώ αποκάλεσε τον μάρτυρα ως ενεργό κομματικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να μειώσει την αξιοπιστία του κ. Κρέτση.
«Πληροφορήθηκα, πριν από λίγο ότι έκανε δηλώσεις ο κ. Γεωργαντάς. Πρόκειται για μια εντελώς αστεία προσπάθεια αντιπερισπασμού. Κατόπιν αιτήματος του σημερινού μάρτυρα, τον συνάντησα, δέκα λεπτά, επτά λεπτά μάλιστα, στο διάδρομο του δευτέρου ορόφου χθες, ακριβώς για να του πω τα διαδικαστικά και πως θα γίνει η διαδικασία σήμερα. Έχω δει και είπα και στην Επιτροπή μέσα, αρκετούς μάρτυρες και είπα και τα ονόματα των μαρτύρων, για τους επόμενους κύκλους. Μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων μου είναι ακριβώς να διερευνώ αν και εφόσον οι μάρτυρες ή οι υποψήφιοι μάρτυρες έχουν κάτι να πουν και να προσθέσουν και να προσδιορίσω το εύρος και το περιεχόμενο της εξέτασης τους. Δηλαδή, τι γνωρίζει ο κάθε μάρτυρας. Δεν νομίζω να είναι παράξενο, να μην επεκτείνεται πολύ μεγάλη συζήτηση. Εγώ έχω την εντύπωση, και είπα τη λέξη, αντιπερισπασμός, διότι πιο πολύ πιστεύω ότι εξερέθισε το συγκεκριμένο συνάδελφο, τα όσα είχε πει μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος μάρτυρας σχετικά με τη διαταγή που έδωσε ο κ. Σάλλας στον κ. Γεωργιάδη να απολύσει ουσιαστικά το ΔΣ του Ντυνάν και οι υπόλοιπες αναφορές που έκανε που αποδείχθηκε ότι και γνώση είχε και προφανώς θάρρος να τα καταγγείλει», απάντησε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης.
Παρέμβαση Νικολόπουλου για το briefing στον ξάδελφο του Μητσοτάκη

Ωστόσο, ο Νίκος Νικολόπουλος, παίρνοντας το λόγο, έκανε μία αποκάλυψη – «βόμβα» για συνομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης με έναν προηγούμενο μάρτυρα.

Ο Νίκος Νικολόπουλος αποκάλυψε πως ήταν αυτήκοος μάρτυρας κατά τη διάρκεια του… briefing που έκαναν δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης στον ξάδερφο του Κυριάκο Μητσοτάκη και μάρτυρα της Εξεταστικής Επιτροπής, Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη.

«Δεν του μιλούσαν για τον καιρό» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι δύο βουλευτές θύμιζαν ερωτήσεις και απαντήσεις στον μάρτυρα.

Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, πως κανένας βουλευτής από την αντιπολίτευση δεν αντέδρασε στα λεγόμενα του κ. Νικολόπουλου.

Επιστολή Λοβέρδου για το εξώδικο Βγενόπουλου
Εντωμεταξύ, επιστολή προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής απέστειλε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ύστερα από την κατάθεσή του. Στην επιστολή του ο κ Λοβέρδος αναφέρει μεταξύ άλλων «είναι απορίας άξιο πως τολμήσατε να ισχυρισθείτε πως ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος υποδείκνυε τροπολογίες στο υπουργείο Υγείας κατά την περίοδο που εγώ ήμουν Υπουργός. Προφανώς σας διαφεύγει επίσης, ότι εάν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα να υπαγορεύει νομοθετικές ρυθμίσεις στον τότε υπουργό Υγείας δεν θα είχε καμία ανάγκη να κάνει χρήση εξωδίκων δηλώσεων»
Η κατάθεση Λοβέρδου

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής ως μάρτυρας κατεθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Αφού στην πρώτη του κατάθεση υποστήριξε ότι έγιναν «όλα καλώς καμωμένα» με την τροπολογία για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε στη δεύτερη δια της μεθόδου του αντιπερισπασμού, να στρέψει για άλλη μια φορα τη συζήτηση στον προφυλακισμένο τέως πρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη, παρά να δώσει απαντήσεις. Έτσι έπαιξε για άλλη μία φορά την κασέτα… «για όλα φταίει ο Μαρτίνης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here