Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή για τον αυξημένο ΦΠΑ στα νησιά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του αυξημένου ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου. Επιχειρηματίας της Μυκόνου που διατηρεί εστιατόριο στο νησί, κατέθεσε σήμερα Πέμπτη την πρώτη προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική  απόφαση (29.9.2015) που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Με βάση την υπουργική απόφαση  ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και  να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων. Τονίζει ακομη ότι  παραβιάζει και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, διότι οι κάτοικοι των 6 νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε αντίθεση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.  

Στην προσφυγή αναφέρεται ακόμη ότι η υπουργική απόφαση δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη και επομένως παράνομη, διότι δεν εξηγεί για ποιους λόγους καταργεί το μειωμένο συντελεστή στα 6 νησιά, ενώ προσκρούει και στην ευρωπαική οδηγία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here