Κατατέθηκαν οι αλλαγές, πάει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

  Οι αλλαγές που είχε υποσχεθεί ο κ. Σταύρος Κοντονής στο νομοσχέδιο για την αθλητική βία και τη διαφθορά κατατέθηκαν και γραπτά και έτσι μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι ΑΝ.ΕΛ. ψήφισαν ναι σε όλα. Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχτηκε για τα άρθρα 1, 5, 7, 8, 11, 12, 15 και καταψήφισε τα 13 και 14. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε επιφύλαξη για τα άρθρα 1, 5, 15 και καταψήφισε τα 13, 14, το ΠΟΤΑΜΙ επιφυλάχτηκε για τα 5, 15 και είπε όχι στα άρθρα 1, 13, 14, το ΚΚΕ εξέφρασε επιφύλαξη για όλα, ενώ η Χρυσή Αυγή ήταν απούσα. Πλέον θα δοθεί συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

    Σε ότι αφορά τις αλλαγές που έκανε ο κ. Κοντονής στο νομοσχέδιο και με τις οποίες ευελπιστεί να υπάρξει ταύτιση θέσεων του Υπουργείου με εκείνες της FIFA και της UEFA είναι οι εξής:

  α) Ο υπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμα για την «σοβαρή» πρόκληση επεισοδίων ή ρατσιστική συμπεριφορά, σε συνδέσμους, ομάδες και αθλητικές ομοσπονδίες, καθώς και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης – αλλά πλέον «ύστερα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας» (ΔΕΑΒ).

  β) Προστίθεται παράγραφος που διαβεβαιώνει πως «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μέλος των οποίων αποτελεί η Ε.Π.Ο.».

   γ) Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη αντίστοιχων συμπεριφορών, ο υπουργός δικαιούται να απαγορεύει προσωρινά τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, αλλά «με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της ΔΕΑΒ καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας». Διατηρεί επίσης το δικαίωμα, να απαγορεύει με αιτιολογημένη απόφασή του, τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά μονάχα για την αγωνιστική περίοδο που έπεται της διάπραξης των πράξεων βίας και «ύστερα από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και γνώμη αυτών».

   δ) Τα πρόστιμα που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο για τις αθλητικές ομάδες που εγκαλούνται για τη στάση τους απέναντι σε πράξεις βίας ή ρατσιστικές συμπεριφορές, και που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του υπουργού, κυμαίνονται από 25.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ. Πρόστιμα άνω των 5 εκ. ευρώ και μέχρι 25 εκ. ευρώ, επιβάλλονται μονάχα για παράβαση της απαγόρευσης συμμετοχής ελληνικής ομάδας σε διεθνείς διοργανώσεις – και πάντα, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

   ε) Παρόλο που το νομοσχέδιο εξακολουθεί να επιβάλλει το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο και το σύστημα ηλεκτρονικής εποπτείας των γηπέδων όπου θα αγωνίζονται οι ομάδες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ειδικά για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δίνεται περίοδος προσαρμογής για τις ομάδες που αγωνίζονται σε εθνικό πρωτάθλημα ή κύπελλο Ελλάδος – και οι ομάδες θα δικαιούνται να παίζουν σε γήπεδα που στερούνται τα συγκεκριμένα τεχνικά συστήματα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

  στ) Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα μπορεί να αναστείλει την εκτέλεση της όποιας καταδικαστικής απόφασης θα έχει πρωτοδίκως επιβληθεί, για παράνομη διάθεση εισιτηρίων σε λέσχες οπαδών που δεν λειτουργούν νόμιμα (σ.σ. στην αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου, μπορούσε να ανασταλεί μονάχα η ποινή φυλάκισης).

  ζ) Οι αποφάσεις των πειθαρχικών και δικαιοδοτικών οργάνων που θα αποτελούνται πλέον μονάχα από τακτικούς δικαστές (πρωτοδίκες και προέδρους πρωτοδικών), θα πρέπει να δημοσιεύονται το αργότερο εντός δέκα ημερών από τη συζήτηση της εκάστοτε υπόθεσης.

    η) Το ανταποδοτικό τέλος 1-3% που θα επιβάλλεται στα έσοδα από τα εισιτήρια των αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, θα καθορίζεται μετά από γνώμη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Δίνεται ωστόσο και εδώ μία αναβολή δύο ετών, καθώς ορίζεται πως η Κ.Υ.Α. που θα καθορίζει επακριβώς το ύψος του τέλους, θα εκδοθεί μετά από την παρέλευση διετίας από την δημοσίευση του νόμου.

    θ)  Τόσο η Ε.Π.Ο., όσο και ο υπουργός με την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, οφείλουν να αλληλοενημερώνονται σχετικά με πληροφορίες που μπορεί να περιέλθουν σε γνώση τους, περί χειραγώγησης αγώνων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here