Κατάσκοποι οι δύο Τούρκοι σερβιτόροι λέει ο Χάφταρ

Αρνείται η Τουρκία ότι οι δύο υπήκοοί της που συνελήφθησαν στην Λιβύη από δυνάμεις του «στρατάρχη Χάφταρ» είναι κατάσκοποι και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για δυο απλούς εργαζόμενους στην εστίαση.

Οι δυο Τούρκοι εργαζόμενοι τελούν υπό κράτηση από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα «Habertürk», οι Βολκάν Αλτινόκ και Μεμέτ Ντεμίρ, που εργάζονταν σε εστιατόριο σε νότιο προάστιο της Τρίπολης, μετήχθησαν τη 12η Απριλίου σε φυλακή κοντά στη Βεγγάζη. Οι δυνάμεις του Χάφταρ τους κρατούν ως υπόπτους για κατασκοπεία, όμως η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί αυτούς τους ισχυρισμούς «παραληρηματικές κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέφυγε να σχολιάσει την υπόθεση.

Το διεθνές «παιγχνίδι»

Ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ εξαπέλυσε την 4η Απριλίου επίθεση στην Τρίπολη. Ωστόσο δεν καταφέρνει να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις στα νότια προάστια της πρωτεύουσας, παρά τις σφοδρές μάχες. Υποστηρίζεται σιωπηρά από μεγάλο αριθμο κρατών, παρότι τα περισσότερα κρατούν τα προσχήματα και αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανατροπή του Καντάφι από την αμερικανική και ευρωπαϊκή «άνοιξη», η χώρα δεν γνώρισε ουσιαστική ηρεμια και ουσιαστικά βρέθηκε με τρεις κυβερνήσεις. Μέσ’ τη μέση προέκυψε και ισλαμικό κράτος που έλεγχε τμήμα των παραλίων. Επίσης από το 2015 προέκυψε και το σοβαρό πρόβλημα των μεταναστών που καταφθάνουν στα παράλιά της με το όνειρο της Ευρώπης.

Οι τρεις κυβερνήσεις έγιναν δυο, καθώς συνασπίστηκαν οι «ανατολικοί» και η κυβέρνηση της Τρίπολης έμεινε να κυριαρχεί στα δυτικά. Στον νότο εν τω μεταξύ προέλασε η «ανατολική κυβέρνηση» όπου τα νήματα κινεί ο στρατάρχης Χάφταρ χρησιμοποιώντας ως δημοκρατικό άλλοθι το κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί και που τμήματά του τον στηρίζουν. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Τριπόλεως σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια απογυμνωνόταν από υποστήριξη.

Η Λιβύη ειναι ένας τόπος, όπου οι φύλαρχοι και τα τοπικα συμφέροντα πρωταγωνιστούν με το δικό τους τροπο. Η έρημος χωριζει τις πόλεις και η πόλη-κράτος εκεί είναι κάτι υπαρκτό. Κάτι άλλο που χωρίζει του ανθρώπους εκεί, είναι και τα πετρέλαια…

Η κυβέρνηση της Τουρκίας συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη.

Η Τουρκία έχει πουλήσει όπλα στους κατά καιρούς στους δυτικούς. Οπως και το Κατάρ, θέλει και η Τουρκια να «μπει στο παιγχνιδι», αλλά δεν μπορούν ούτε κατά φαντασία να πλησιάσουν τη στενή σχέση που έχει αντίστοιχα με τον Χάφταρ η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ουσιαστικά οι σουνίτες. Οι τρεις τελευταίες χώρες παραδίδουν διαρκώς όπλα στον Χάφταρ στα ανατολικά και στην πόλη Ζιντάν στα δυτικά της χώρας Κάποια στιγμή τα Εμιράτα θέλησαν να προωθήσουν και δικό τους άνθρωπο ως πρωθυπουργό στη Λιβύη. Τον Χάφταρ ενισχύει επισης η Αίγυπτος. Άλλοθι όλων όσων στηρίζουν τον Χάφταρ είναι ότι «είναι ο μόνος που πολεμάει αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές»

Φαρισαϊκη στάση τηρούν και οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που ουσιαστικά θα ήθελαν ο Χάφταρ να παρει την εξουσία «και να τελειώνει η υποθεση»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here