Κατάσχουν και το ιστιοφόρο Alex γιατί «έδεσε» στη Λαμπεντούζα

Ειδοποιητήριο κατάσχεσης επέδωσαν σήμερα οι ιταλικές Αρχές στον πλοίαρχο και στον ιδιοκτήτη του ιστιοφόρου Alex, που την περασμένη Πέμπτη διέσωσε 59 μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης και το Σάββατο έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα αψηφώντας την απαγόρευση εισόδου.

Για να δικαιολογήσουν αυτό το σκληρό μέτρο οι ιταλικές Αρχές «πάτησαν» σε ένα νόμο που λέει ότι το ιστιοφόρο Alex, το πρωί του Σαββάτου, παραβίασε το διάταγμα όχι μόνο όταν εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, αλλά και μερικές ώρες νωρίτερα όταν λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και της έλλειψης επικοινωνίας ανεξάρτητα από τη θέληση του καπετάνιου, το σκάφος -που είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα- έσπασε το φράγμα των δώδεκα ναυτικών μιλίων. Έτσι, η είσοδος του Alex στο λιμάνι της Λαμπεντούζα το απόγευμα του Σαββάτου θεωρείται «επανάληψη» της παραβίασης του διατάγματος και επιφέρει κατάσχεση.

Τώρα η ιταλική ΜΚΟ Mediterranea θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του νομάρχη του Αγκριτζέντο, ο οποίος έχει την τελική απόφαση, για εξηγήσεις προκειμένου να αποφύγει έτσι την «καμπάνα», που εκτός της κατάσχεσης επισείει πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ.

«Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ένας δικαστής που θα καταδικάσει αυτόν τον καπετάνιο» σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Ο ξενοφοβικός ηγέτης της Λέγκας, μιλώντας σήμερα σε κομματική εκδήλωση, είπε ακόμα ότι μάχεται για μια χώρα που αποπνέει σεβασμό και φανερά ενοχλημένος αναφέρθηκε στην περίπτωση της πλοιάρχου του SeaWatch 3, της Καρόλα Ρακέτε που αφέθηκε ελεύθερη.

Είναι παράλογο, είπε ο Σαλβίνι, αντί να καταγγέλλεται η κυρία να καταγγέλλει τον υπουργό Εσωτερικών.

Το ιστιοφόρο με 46 μετανάστες (και 11 μέλη πλήρωμα) είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να το υποδεχθεί, καθώς η Mediterranea υπογράμμισε πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες «δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here