Κατασχέθηκαν τομάτες Αλβανίας «τίγκα» σε φυτοφάρμακα – προ μηνός ιταλικές τομάτες για τον ίδιο λόγο

Τομάτες Αλβανίας συνολικού βάρους 441 κιλών  κατάσχεσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά.

Πριν απο ένα μήνα είχαν κατασχεθεί πάλι αλβανικές τομάτες, εκείνη τη φορά επειδή είχαν πολλά εντομοκτόνα, όπως και ιταλικες, με μυκητοκτόνα.

Συγκεκριμένα, μετά από ελέγχους και δειγματοληψία σε 63 χαρτοκιβώτια με ντομάτες προερχόμενες απο την Αλβανία, «ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια».

Το συγκεκριμένο προϊόν αποσύρθηκε άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Απο το 2011 έχει δημιουργηθει πρόβλημα με τις τομάτες Αλβανίας και Σκοπίων που έρχονται στην Ελλάδα, βαπτίζονται ελληνικές και διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι Βαλκάνιοι παραγωγοί με χαμηλό κόστος, που δεν επιβαρύνεται από ΦΠΑ αλλά και υπό αδιευκρίνιστες και νεφελώδεις συνθήκες παράγουν ντομάτες, τις οποίες πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές και υποσκελίζουν την ελληνική παραγωγή, η οποία βεβαια δεν ειναι καθόλου αθώα απο άποψη υπερχρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ομως είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη απο των γειτονικών χωρών.

Οι ξενόφερτες ντομάτες προκαλούν μέχρι και 50% βουτιά στις τιμές της δικής μας ντομάτας και φέρνουν σε απόγνωση τους Ελληνες παραγωγους, ειδικά της Κρήτης.

Πριν απο ένα μήνα είχαν κατασχεθεί πάλι στον Πειραιά 4 τόννοι τοματας απο Ιταλία και Αλβανία για τον ίδιο λόγο -οι μισές ήταν ιταλικές και οι μισές αλβανικές.

Συγκεκριμένα, στις τομάτες από Αλβανία ανιχνεύτηκαν υπερβάσεις σε υπολείμματα εντομοκτόνου και σε εκείνες από την Ιταλία, ανιχνεύτηκαν  σε υπολείμματα μυκητοκτόνου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο γενικος γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης, είχε πει στην προηγουμενη κατασχεση αλβανικών και ιταλικών προϊόντων ότι είναι μια απαράδεκτη τακτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταργεί σαν καρκινογόνες και γενικότερα επικίνδυνες πολλές δραστικές ουσίες διαρκώς, ενώ την ίδια ώρα εκθέτει τον καταναλωτή της σε κίνδυνο, φέροντας τις ίδιες αλλά και ακόμα περισσότερες δραστικές ουσίες στο τραπέζι του, στο πιάτο του, μέσα από τις ξέφρενες εισαγωγές της ντομάτας και άλλων οπωροκηπευτικών από τρίτες χώρες.

Ο Γιάννης Σμυρνάκης δεν είναι αντίθετος με την απαγόρευση των δραστικών. Λέει όμως ότι την ίδια ώρα ωφελούνται οι τρίτες χώρες, ενώ οι παραγωγοί της Ευρώπης ουσιαστικά αφοπλίζονται απέναντι στους εχθρούς και τις ασθένειες των καλλιεργειών τους. Και όλα αυτά στο όνομα της προστασίας τού καταναλωτή, που τώρα όμως εκτίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού τρώει με το έτσι θέλω τα ψεκασμένα προϊόντα των τρίτων χωρών και πολλές φορές χωρίς να το γνωρίζει, λόγω των ελληνοποιήσεων.

«Είναι μάλιστα ακόμα πιο δύσκολη η μάχη που δίνουν οι παραγωγοί, λόγω κλιματικής αλλαγής. Κι αυτό διότι, με την κλιματική αλλαγή έχουμε αύξηση των ασθενειών των καλλιεργειών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας», είπε ο ίδιος

Οι  παραγωγοί τομάτας από τη Μεσαρά έχουν πει ότι πλέον τα φάρμακα που χρησιμοποιούν στα θερμοκήπιά τους όσο και στις υπαίθριες καλλιέργειες είναι τόσο αδύναμα απέναντι στους εχθρούς και τις ασθένειες των φυτών, που χρειάζεται να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, οι οποίοι και τους ανεβάζουν δραματικά το κόστος παραγωγής. Κατά συνέπεια δεν μπορουν να ανταγωνιστουν τις τιμές χωρών που ψεκάζουν με ό,τι λάχει και πουλούν φτηνότερα το προϊόν τους

Ιδιαίτερα στην ντομάτα επιμένουν να καταγγέλλουν ότι έρχεται μέσω Θεσσαλονίκης από την Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία και άλλες τρίτες χώρες, και σε μεγάλη ποσότητα βαφτίζεται ελληνική, κυρίως όταν διακινείται με κλούβες σε μανάβικα και όχι στα ράφια των οργανωμένων σούπερ-μάρκετ.

Αλλά ακόμα και όταν εντοπίζονται παρτίδες με υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων σε ντομάτα που έχει πουληθεί σαν ευρωπαϊκή, κανείς δεν ελέγχει με τρόπο τέτοιο που να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι τρίτης χώρας και απλά έχει βαπτιστεί «ευρωπαϊκή»

Οι παραγωγοί ζητούν αυστηρότερους ελέγχους στις πύλες εισόδου, αλλά και αλλαγή της πολιτικής των Βρυξελλών ως προς τα μέτρα που λαμβάνει υπέρ της ντομάτας των τρίτων χωρών έναντι της ντομάτας της Κρήτης και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εισαγωγές ντομάτας έχουν τριπλασιαστει τα τελευταία χρόνια και έρχονται πολωνικές, γερμανικές αλλά και Μαρόκου που βαφτίζονται ευρωπαϊκές

Οι βαλκανικές τομάτες ελληνοποιούνται καθώς μπαίνουν στη χώρα  σε κιβώτια χωρις σήμανση και χωρίς κανένα έλεγχο για λιπάσματα και φυτοφάρμακα και εντομοκτονα και διοχετεύονται στην κεντρική  λαχαναγορά και αλλού ως ελληνικές. Το πρόβλημα δεν ειναι τόσο έντονο στα σούπερ μαρκετ, όσο στα μανάβικα, που παίρνουν κασόνια χωρίς σήμανση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here