Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ζητούν οι θεσμοί. Επί τάπητος φόροι, εργασιακά

Με συνάντηση γνωριμίας των εκπροσώπων των τεσσάρων θεσμών με τους υπουργούς κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κ. Γιώργο Σταθάκη, ξεκινά η δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την δανεική σύμβαση με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια συνεχίσθηκαν και την Πέμπτη, με κύρια αντικείμενα τον καθορισμό του μακροπρόθεσμου ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθώς και των παραγόντων που τον καθορίζουν.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των κρατήσεων  φόρων υπέρ τρίτων, ενώ μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.

Οι θεσμοί ζητούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, καθώς, εκτιμούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε φοροδιαφυγή. Η ελληνική πλευρά διαφωνεί και αντιτείνει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση που  αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.

Αμεσα ξεκινά και η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.

Τέλος, οσον αφορά το δημοσίευμα των Financial Times ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί επί του παρόντος να συμμετάσχει σε νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους, από την ελληνική κυβέρνηση σημειώνεται πως:

– Το Ταμείο συμμετέχει κανονικά στις διαπραγματεύσεις,

– Η θέση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι σημερινή. Δεκάδες οι αναφορές της κ. Λαγκάρντ στο θέμα αυτό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here