Καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Την κατάργηση του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.

«Ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν μιας συγκυρίας κρίσης», επεσήμανε. «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον, είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα αφορά μια κατάσταση μετά την κρίση.»

Ο υπουργός τόνισε πως «η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται» και συμπλήρωσε «τη συγκεκριμένη μορφή που θα γίνει αυτό θα τη δούμε έως το τέλος του χρόνου».Το νέο πλαίσιο θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα, όπως είπε.

Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει η κοινωνική πρόνοια, γι’ αυτούς που δεν έχουν καθόλου δυνατότητα να πληρώσουν την όποια δόση. «Υπάρχει ένα κονδύλι στον προϋπολογισμό το οποίο μπορεί να ενεργοποιείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις».

Ανέφερε πως υπάρχει στοκ υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ είπε πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί λύση και από τις τράπεζες και απ’ όσους έχουν το χρέος να μην περιμένουν σε εκκρεμότητα. «Αναμένουμε πρωτοβουλίες από τις τράπεζες να μειωθεί το απόθεμα των υποθέσεων», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη ισχύει έως το τέλος του 2018 και επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here