Κατάπαυση πυρός, ανθρωπιστικού χαρακτήρα κήρυξε το FARC στη Κολομβία

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους «να σταματήσουν κάθε δράση επιθετικού χαρακτήρα» εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του κράτους  και εναντίον των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών», καθώς συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα.

.Η ανταρτική οργάνωση με ανάρτηση στον ιστότοπο pazfarc.org, προειδοποιεί, πάντως, πως οι μονάδες της «διατηρούν, σε περίπτωση επίθεσης, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας».

Η κατάπαυση του πυρός «ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποτελεί μια νέα χειρονομία από την πλευρά μας με στόχο να βρεθούν με την κυβέρνηση όλο και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης», προσθέτουν οι FARC.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ απελευθερώθηκε την Κυριακή ένας Κολομβιανός στρατιωτικός, ο υπολοχαγός Κριστιάν Μοσκόσο, τον οποίο οι FARC κρατούσαν όμηρο από τις 7 Ιουλίου.

«Ο υπολοχαγός Μοσκόσο είναι ελεύθερος και είναι καλά», έγραψε ο πρόεδρος της Κολομβίαςστο twitter έπειτα από μια ανθρωπιστική επιχείρηση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιήθηκαν δύο ελικόπτερα.

Η κολομβιανή κυβέρνηση, η οποία είχε εξαπολύσει νέα επίθεση, δεσμεύθηκε για αποκλιμάκωση των επιχειρήσεων,

Αντιπροσωπείες των δύο πλευρών διεξάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αβάνα με μεσολαβητές τη Νορβηγία και την Κούβα.

Η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 220.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό έξι εκατομμυρίων μέσα σε μισό αιώνα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here