Καταγγελίες ΝΔ για φωτογραφική διάταξη-Απορρίπτει ο Κοντονής

Εντονη  ήταν η αντίδραση της  ΝΔ σε τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Κατήγγειλε φωτογραφική διάταξη, κάτι που απορρίπτει ο υπουργός. 

Με την τροπολογία τροποποιείται το άρθρο 98 του Κώδικα Συμβολαιογράφων προκειμένου να καταστεί σαφής ο σωματειακός χαρακτήρας των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και δίδεται η δυνατότητα στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, εάν προβαίνουν σε συμβάσεις υπέρ των μελών τους, αυτές να διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο.

Ο Στ. Κοντονής υποστήριξε ότι πρόκειται για αυτονόητη παρέμβαση «διότι όταν οι επιστημονικοί σύλλογοι -είτε δικηγορικός είτε συμβολαιογραφικός- προβαίνουν σε τέτοιου είδους συμβάσεις – όπως και εάν το κράτος προβαίνει σε τέτοιου είδους συμβάσεις-, αυτές διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία και κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στη συγκεκριμένη διάταξη.

Θεοχάρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε συντοπίτη του Κοντονή

Μετά τις καταγγελίες της ΝΔ και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής  Χάρης Θεοχάρης υποστήριξε ότι σχεδιάζεται η απευθείας ανάθεση του σχετικού έργου σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, συντοπίτη όπως είπε του αρμόδιου υπουργού Σταύρου Κοντονή.

«Άκουσα τον Πρωθυπουργό, όπως και εσείς, να μιλάει για Δημοκρατία, για Δημόσια Πανεπιστήμια, για έρευνα που κρατάει τους Έλληνες στη χώρα μας.Τον άκουσα λέει ότι βλέπει χαρούμενα πρόσωπα στην Παιδεία. Δεν τον άκουσα όμως  να αποσύρει τις διατάξεις που κάνει τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου  για να γίνει κατάτμηση και απευθείας ανάθεση του έργου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στον συντοπίτη του υπουργού. Το νομοσχέδιο που κατατροπώνει τον ιδιωτικό τομέα, υπάγει στον ιδιωτικό δίκαιο τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Αν χρειαστεί και άλλη ανάθεση, θα κάνετε και τους δικηγορικούς συλλόγους ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την συγκεκριμένη τροπολογία επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων. Συγκεκριμένα:

α) τροποποιούνται και συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν.2830/2000) και

β) επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων όσον αφορά στη μορφή και τις αρμοδιότητες αυτών.

Με βάση τις αλλαγές αυτές προβλέπεται ότι, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών απαραίτητων για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Ταυτόχρονα ορίζεται το νομικό πλαίσιο (ιδιωτικού δικαίου), που διέπει τις συμβάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων με τρίτους, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία, αγορά, χρήση και λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών αναγκαίων για τις επαγγελματικές ενέργειες των μελών τους.

Όπως καταγγέλλει η Ν.Δ., η επίμαχη τροπολογία υποκρύπτει φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένης προμήθειας λογισμικού για τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι αρχικά επιχειρήθηκε η παράνομη κατάτμηση της σχετικής δαπάνης σε όλους τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους, η οποία κατάτμηση ήταν απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί το έργο με απευθείας ανάθεση.

Ωστόσο, υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους των συμβολαιογράφων της χώρας.

Μάλιστα τέσσερις επαρχιακοί Σύλλογοι (Πάτρα, Λάρισα, Ιωάννινα, Θράκη) κατέφυγαν με σχετικό ερώτημα στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΣ) για τη νομιμότητα της εν λόγω σύμβασης.

Η ΕΑΑΔΣ γνωμοδότησε εντός ολίγων ημερών κατά της κατάτμησης της συγκεκριμένης προμήθειας, πλην όμως, η εν λόγω γνωμοδότηση, ενώ έφυγε άμεσα από το αρμόδιο τμήμα και ενώ γνωστοποιήθηκε τηλεφωνικά το περιεχόμενό της στους ενδιαφερόμενους, κρατείται σε κάποια διεύθυνση και καθυστερείται η γραπτή γνωμοδότηση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με άλλη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο καταργείται η θέση του βοηθού νομικού συμβούλου της ΕΑΑΔΣ, δηλαδή του προσώπου που ασχολήθηκε με το θέμα και γνωμοδότησε αρνητικά σε σχέση με τη νομιμότητα της σχετικής σύμβασης.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν επιτρέπει την κατάτμηση της σχετικής δαπάνης και την προμήθεια του λογισμικού με απευθείας ανάθεση και προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις των επαρχιακών συμβολαιογραφικών συλλόγων, με την εν λόγω τροπολογία, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, αλλάζει το νόμο, έτσι ώστε οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι (Ν.Π.Δ.Δ.) να μην υπάγονται πλέον στο δημόσιο λογιστικό που υπάγονται ΟΛΑ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και να μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προμήθεια ή αγορά υλικού ή υπηρεσιών, αυθαίρετα χωρίς καμιά διαγωνιστική διαδικασία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here