Καταλονία: Πλαστικές σφαίρες κατά πολιτών από την αστυνομία-Βαρκελώνη: Υπερβολική χρήση βίας-Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα (βίντεο)

Με χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί σε δρόμο της Βαρκελώνης, απαιτώντας να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, απάντησε η ισπανική αστυνομία, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική αστυνομίας καταγγέλλει ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ.

Όπως είπε, η χρήση κλομπ και ελαστικών σφαιρών από την αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Από το πρωί, έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, επικρατεί ένταση, καθώς αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ και τη ισπανικής πολιτοφυλακής προσπαθεί να εμποδίσει και να απομακρύνει πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν.

Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά προχωρούν στην κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων από εκλογικά κέντρα.

Μαδρίτη: Φάρσα το δημοψήφισμα

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ένρικ Μίγιο, χαρακτήρισε «φάρσα» το δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της επέμβασης της αστυνομίας και της εθνοφρουράς ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και όχι οι άνθρωποι που πάνε να ψηφίσουν. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here