Κατακραυγή κατά Τραμπ σε ΗΠΑ και κόσμο-Προσφυγή της πολιτείας της Ουάσινγκτον για ανάκληση του διατάγματος

Η Ουάσινγκτον είναι η πρώτη πολιτεία που προσφεύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε υπηκόους συγκεκριμένων μουσουλμανικών χωρών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Μπομπ Φέργκιουσον.

Σύμφωνα με τον Φέργκιουσον, την προσφυγή της στηρίζουν μεταξύ άλλων οι εταιρείες Amazon.com και Expedia Inc.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός εισαγγελέας είπε ότι θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ να εκδώσει προσωρινά περιοριστικά μέτρα. Υποστήριξε επίσης ότι η συνέπεια της προσφυγής του θα είναι να ακυρωθεί η εκτελεστική εντολή του Τραμπ σε πανεθνικό επίπεδο.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Ουάσινγκτον, Τζέι Ίνσλι, είπε ότι είναι σημαντικό να κατατεθούν προσφυγές από την ίδια την πολιτεία και να μην φτάσουν στα δικαστήρια μόνο οι υποθέσεις προσώπων που πλήττονται από το διάταγμα.

«Είναι προσβολή, συνιστά κίνδυνο για όλους τους ανθρώπους της πολιτείας της Ουάσινγκτον, κάθε θρησκεύματος» τόνισε.

Με το διάταγμα του Τραμπ απαγορεύτηκε η είσοδος των προσφύγων στις ΗΠΑ για διάστημα 120 ημερών, των προσφύγων που προέρχονται από τη Συρία για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και των πολιτών του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης για 90 ημέρες.

Η κίνηση Τραμπ έχει προκαλέσει θύελλα επικρίσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Κατά του διατάγματος και ο Ερό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να αποσύρουν τα «επικίνδυνα» νέα μέτρα για την μετανάστευση δήλωσε ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.

«Είναι μια πολιτική που βασίζεται στην προκατάληψη. Επιθυμούμε επειγόντως διευκρινίσεις από την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε ο Ερό στους δημοσιογράφους. «Αυτό το μέτρο είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο» προσέθεσε «Δεν έχει να κάνει σε τίποτε με την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία» τόνισε.

«Πιστεύω ότι είναι κοινή λογική» η ακύρωση αυτού του μέτρου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το διάταγμα «απαράδεκτο και τιμωρητικό και τους ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτό».

Σε ομιλία του προς τα μέλη κοινότητας απόδημων Γάλλων στην Τεχεράνη, ο Ερό επισήμανε πως οι διακρίσεις δεν είναι η απάντηση στην τρομοκρατία. «Η υποδοχή προσφύγων αποτελεί καθήκον και ζήτημα αλληλεγγύης» τόνισε. «Η τρομοκρατία δεν έχει εθνικότητα και οι προκαταλήψεις δεν αποτελούν απάντηση» προσέθεσε.

Όπως ανακοίνωσε παράλληλα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, το Παρίσι θα διπλασιάσει τον αριθμό χορηγήσεων βίζας σε Ιρανούς υπηκόους το 2017, σε μία απόφαση που λαμβάνεται εν μέρει ως αντίδραση στο διάταγμα του Αμερικανού προέδρου.

Την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των διακρίσεων επανέλαβε την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση Τραμπ.

«Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχουν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, τη φυλή ή τη θρησκεία όχι μόνο σε ό,τι αφορά το άσυλο, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικές. Η Επιτροπή έχει υπογραμμίσει αυτή την αρχή με συνέπεια» δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, ενώ παρέπεμψε και στην ομιλία του Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης, στην οποία ανέφερε ότι δεν υπάρχει «θρησκεία, πιστεύω και φιλοσοφία όταν μιλάμε για πρόσφυγες».

Εξάλλου, ο Μ.Σχοινάς σημείωσε πως από νομικής απόψεως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει αυτή η απόφαση σε Ευρωπαίους πολίτες. «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο» σημείωσε. Ωστόσο, ο ίδιος εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι «εταίροι» σε πολλούς τομείς, τονίζοντας τη σημασία που έχει αυτή η συνεργασία «για την παγκόσμια σταθερότητα».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, στον οποίο μετέχουν 57 χώρες, επέκρινε παράλληλα το αντιμεταναστευτικό διάταγμα, εκτιμώντας ότι πρόκειται να ενισχύσει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΙΔ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναστείλει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες προσφύγων και πολιτών από επτά χώρες-μέλη του (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία, Σουδάν, Λιβύη και Υεμένη) για μια μεταβατική περίοδο 120 ή 90 ημερών.

Η απόφαση αυτή πλήττει «άδικα» τους πρόσφυγες που «διαφεύγουν από τον πόλεμο και την τυραννία στις χώρες τους», προσθέτει ο οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι ένα τέτοιο «επιλεκτικό και μεροληπτικό μέτρο θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό […] τη βία και την τρομοκρατία».

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καλεί τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να «επανεξετάσει» την απόφασή της, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού, που έχει την έδρα του στην Τζέντα, οικονομική πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here