Καταγραφή προόδου στο σημερινό Eurogroup-Αγώνας δρόμου να κλείσουν μέτρα-αξιολόγηση στις 7 Απριλίου-Τα «αγκάθια» και η μάχη για τα αντίμετρα

Με δεδομένο ότι η τηλεδιάσκεψη κυβέρνηση-θεσμών την Παρασκευή δεν είχε κάποιο απτό αποτέλεσμα όσον αφορά την γεφύρωση των διαφορών που χωρίζουν τις δύο πλευρές, σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται να έχει κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη.Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, πριν την συνεδρίαση με εκπροσώπους των ευρωπαικών θεσμών  έχει στόχο να καταγραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα και να τεθούν οι βάσεις για μιά υπέρβαση των αδιεξόδων για οριστική λύση και πακέτο συμφωνίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Για να συμβεί αυτό ωστόσο θα πρέπει να επιλυθούν μιά σειρά από εκκρεμότητες, τόσο όσον αφορά το ακριβές ύψος των μέτρων, όσο και το ύψος των αντιμέτρων αλλά και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται τελικά μείωση στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά θα υπάρξει κάποια, μικρή σχετικά μείωση στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είπε τη Κυριακή, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή μια κακή συμφωνία και πάντως μια συμφωνία που είναι κόντρα στις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, ότι η κυβέρνηση επιζητά πολιτική παρέμβαση και λύση σε κάποια ζητήματα και ιδίως τα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ επιμένει σε απαιτήσεις που είναι ενάντια στο ευρωπαικό κεκτημένο.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την Αυγή είναι τα εξής:

Τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ

Πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με το μείγμα και το ύψος μέτρων και αντίμετρων. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν στην «Α» ότι υπάρχει πιθανότητα το συνολικό πακέτο εκάστου να «πέσει» από το 2% που ζητά το ΔΝΤ, στο 1,8% του ΑΕΠ, εξηγώντας ότι «αυτό το 0,2% θα δώσει ανάσα στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις».

Οπως εξηγούσαν κυβερνητικοί παράγοντες  τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάνονται οι στόχοι πλεονάσματος για το 2019. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο μηχανισμός που καταρτίζουν από κοινού κυβέρνηση και θεσμοί θα προβλέψει το καλοκαίρι του 2018 το πού θα κινηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Εφόσον ο στόχος είναι 3,5% επί παραδείγματι, και φαίνεται πιθανό να πιαστεί, τότε εφαρμόζονται όλα μαζί.

Πακέτο 400 εκατ. για εύρεση εργασίας

Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη» για το ποια αντίμετρα θα επικρατήσουν, με το ΔΝΤ να επιθυμεί να έχει τον τελικό λόγο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένα πακέτο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Με απλά λόγια, τα παραπάνω χρήματα θα κατευθυνθούν στην αγορά εργασίας προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις.

Έργα ανάπτυξης 350 εκατ.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί και ένα πακέτο 350 εκατ. ευρώ που αφορά αναπτυξιακά αντίμετρα. Πρόκειται για κεφάλαια, θα αφορούν αγρότες, εξοικονόμηση ενέργειας σε ελληνικές επιχειρήσεις, στήριξη στοχευμένων περιφερειακών υποδομών, όπως διάνοιξη δρόμων στην περιφέρεια και ύδρευση, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού νόμου.

Ελάφρυνση για μικρομεσαίους από συρρίκνωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Από τη φορολογική σκοπιά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ ή αλλαγή του συντελεστή στην ενέργεια ή στα τρόφιμα. Την ίδια ώρα, γίνεται «παζάρι» για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές του φόρου εισοδήματος, με ταυτόχρονη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, «με στόχο να υπάρξει ελάφρυνση στα μικρότερα και μεσαία εισοδήματα αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους», όπως ανέφερε στην «Α» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας. Ως εκ τούτου, αναμένεται μείωση του κατώτατου συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 22%, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στους υπόλοιπους (29%, 37% και 45%). Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης, οι συντελεστές ξεκινούν από 2,2% για πάνω από 12.000 ευρώ εισόδημα μέχρι 10% για εισόδημα πάνω από 220.000 ευρώ και αναμένεται να υποστούν μείωση στο πεδίο που άπτονται μικρότερων και μεσαίων εισοδημάτων.

Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προτείνει μείωση της τάξης του 30% αλλά το ΔΝΤ να είναι τελείως αρνητικό. Από την πλευρά της, η Κομισιόν φέρεται να έχει κάνει μια πρόταση για μείωση της τάξης του 10%. Όμως, το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι «απομένει μόνο ένα μικρό ζήτημα: Το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο συνολικό πακέτο. Κανένας, όμως, δεν θεωρεί πως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα ‘κολλήσει’ τη διαπραγμάτευση».

Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα

Στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών, δημιουργείται πρόγραμμα με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, και θα περιλαμβάνει τη δωρεάν συμμετοχή χιλιάδων παιδιών. Ακόμη, προκρίνεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα από τους συνταξιούχους και μια μικρή μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.

Προβλήματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό

Στο ασφαλιστικό οι δανειστές επιμένουν σε εφάπαξ εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις το 2020 και η κυβέρνηση επιδιώκει σταδιακή εφαρμογή των περικοπών, κάνοντας λόγο για πενταετία (2020-2024).

Στα εργασιακά, το ΔΝΤ δεν δέχεται επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμένοντας παράλληλα σε αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, θέσπιση της ανταπεργίας των εργοδοτών και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την κυβέρνηση να είναι αντίθετη σε όλα τα ζητήματα. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ανέμεναν αλλαγή στάσης του Ταμείου στο Eurogoup της Δευτέρας.

Το «αγκάθι» της ενέργειας

Ένα «αγκάθι» υπάρχει και στην ενέργεια. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «η όποια καθυστέρηση σε αυτό το θέμα οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, την οποία θέλουμε να μελετήσουμε και να συζητήσουμε, καθώς αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Ε.Ε. Είναι θέμα το οποίο θα συζητούσαμε ούτως ή άλλως ακόμη και εάν δεν ήμασταν σε Μνημόνιο». Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας είπε ότι οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει περισσότερο χρόνο, με χαρακτηριστική την αποστροφή του συγκεκριμένου στελέχους ότι «εφαρμόζεται μια πολιτική με στόχο να τα δούμε όλα έως το τέλος του έτους». Το ίδιο στέλεχος πρόσθεσε ότι «επιχειρούμε να βρούμε ένα πλαίσιο συμφωνίας στο MoU, δυο – τρεις παραγράφους, έως τη Δευτέρα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here