Καταγγελίες για βιασμούς και ξυλοδαρμούς μεταξύ μεταναστών στο κλειστό του ταε-κβο-ντο

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

 

Βιασμοί και ξυλοδαρμοί ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες κατήγγειλε ότι συνέβησαν στις εγκαταστάσεις του ταε-κβο-ντο ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε με βασικό θέμα το προσφυγικό.

Ο δήμαρχος Αλίμου θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην δώσει έκταση στο ζήτημα προκειμένου να μην δοθεί άσχημη εικόνα της χώρας, όπως είπε. Ζήτησε για το λόγο αυτό, παρουσία των δημοσιογράφων και πολυπληθούς ακροατηρίου»να μείνει μεταξύ μας», προκαλώντας έκπληξη στους παριστάμενους.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά την βαρύτητα της καταγγελίας για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, δεν ζητήθηκαν περισσότερες εξηγήσεις και διευκρινίσεις ούτε από το προεδρείο της ΚΕΔΕ αλλά ούτε και από τους δημάρχους που προχώρησαν κανονικά στη συζήτηση περί προσφυγικού σαν να μην είχε ακουστεί τίποτα!

Ο δήμαρχος Αλίμου Α. Κονδύλης επέκρινε, στη συνέχεια, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τους συναδέλφους του από τους όμορους, με το Ελληνικό, δήμους ενημερώθηκαν για τη μεταφορά των προσφύγων στο γήπεδο χόκεϊ από τα ΜΜΕ. Πρόσθεσε δε ότι παρότι αναζήτησαν τον υπουργό επί ημέρες εκείνος «τους απέφευγε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την τοποθέτησή του αφού ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο θέμα το προσφυγικό και άλλο το μεταναστευτικό, τόνισε ότι για τους πρόσφυγες πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με στόχο να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό πρότεινε τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών προκειμένου αυτοί να επαναπροωθούνται ώστε να μην δημιουργηθούν καταστάσεις ανομίας και παραβατικότητας όπως στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι τα κλειστά αυτά κέντρα δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με «το αίσχος» της Αμυγδαλέζας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

 

Μεικτή επιτροπή για το μεταναστευτικό-προσφυγικό 

Μετά τις τοποθετήσεις των δημάρχων, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ πήρε ομόφωνη απόφαση για τη συγκρότηση μόνιμης μεικτής επιτροπής μεταξύ υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δήμων με στόχο το σχεδιασμό οδικού χάρτη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. 

Ο σχεδιασμός θα αφορά στην εξασφάλιση των ευρωπαϊκών πόρων και της διαχείρισής τους καθώς και στην κατανομή των δομών φιλοξενίας ανάμεσα στους δήμους της χώρας.

Πρόκειται για μια συζήτηση που είχε ήδη ξεκινήσει στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Γ. Μουζάλα και αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη. 

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρά το κλίμα συνεννόησης που καταγράφηκε χθες μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γ. Μουζάλα και των δημάρχων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου αναφορικά με την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών στην Ολυμπιακή εγκατάσταση του γηπέδου χόκεϊ στο χώρο της Ελληνικό ΑΕ, ο Γ. Πατούλης επέλεξε να σηκώσει τους τόνους και να εγκαλέσει την κυβέρνηση για απουσία ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείρισή του ζητήματος ενώ χαρακτήρισε «εντελώς λανθασμένη» τη χρησιμοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού για τη φιλοξενία προσφύγων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχώς αιφνιδιάζεται από πρόχειρες και αποσπασματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες λαμβάνονται την τελευταία στιγμή και δικαιολογημένα  προκαλούν ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ δεν διασφαλίζεται μέσα από τις προσωρινές λύσεις που δίνονται ούτε καν αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής» τόνισε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here