Καταγγελία: Τυφλές προσαγωγές από ΕΛ.ΑΣ, τσουβάλιασμα χωρίς μέτρα προστασίας και χωρίς νερό

Το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας δεν περιορίστηκε μόνο στους δρόμους, αλλά συνεχίστηκε και σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ, όπου μεταφέρθηκαν οι προσαχθέντες από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο.

Σύμφωνα με καταγγελίες που δημοσιεύει η efsyn.gr, περίπου στις 3 το μεσημέρι, διμοιρίες των ΜΑΤ απαγόρευσαν σε διαδηλωτές να στρίψουν από την Πανεπιστημίου προς τη Σταδίου, όταν στον δρόμο έπεφταν δακρυγόνα μέσα στο πλήθος.

Αστυνομικοί είπαν σε διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς την Ομόνοια και όταν εκείνοι το έπραξαν εμφανίστηκαν δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι άρχισαν να περνούν χειροπέδες σε διαδηλωτές καθ΄ υπόδειξη των συνοδηγών των μηχανών και χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

Αρχικά ανάγκασαν περίπου 50 άτομα να καθίσουν στον δρόμο, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Μετέφεραν χωριστά τους άνδρες και τις γυναίκες με βανάκια στην ΕΛ.ΑΣ. και τους στοίβαξαν σε κρατητήρια σε εμφανείς συνθήκες συνωστισμού.

Εκεί, όπως καταγγέλλεται, παρέμεναν ορισμένες κοπέλες, μέλη της ΚΝΕ, που είχαν μεταφερθεί νωρίτερα το μεσημέρι.

Αρχικά όταν ορισμένοι από τους προσαχθέντες ζητούσαν νερό, η απάντηση ήταν «δεν υπάρχει πιες από την τουαλέτα», ενώ στη συνέχεια, μετά από «διαπραγματεύσεις» επετράπη σε μία κοπέλα να πάει και να φέρει μπουκάλια νερό για τους προσαχθέντες.

Οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Ένας άλλος από τους προσαχθέντες περιέγραψε στην efsyn.gr την κατάσταση που βίωσε τόσο κατά τη μεταγωγή του όσο και μέσα στα κρατητήρια:

Η προσαγωγή έγινε στη Σταδίου στο ίδιο σημείο με τα υπόλοιπα άτομα. Τρέχαμε προς Ομόνοια αφού μας το υπέδειξαν οι ίδιοι οι αστυνόμοι που βρίσκονταν στην Κλαυθμώνος και μας περικύκλωσαν μηχανές της Δράση. Υποδείκνυαν στην τύχη άτομα και κατέβαιναν και μας πήραν για προσαγωγή. 

Ήμουν στην πρώτη ομάδα αντρών που πήραν από το σημείο για να τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ. Στο βανακι ήμασταν εννέα άτομα και περιμέναμε περίπου 20 λεπτά κλειδωμένοι μέσα μέχρι να ξεκινήσει και άλλη μια ώρα περίπου έξω από τη ΓΑΔΑ στην ίδια κατάσταση.

Μετά από πολύ ώρα διαμαρτυριών άνοιξαν την πόρτα ενώ το μόνο που απαντούσαν στις ερωτήσεις μας για το λόγο που βρισκόμαστε εκεί ήταν ότι “εκτελούν εντολές”. 

Στην αρχή έβγαλαν μόνο τρία άτομα και ένα τέταρτο αργότερα έβγαλαν και τους υπόλοιπους. Μας μετέφεραν στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ όρθιους στο διάδρομο με αρκετό συνωστισμό από άλλους αστυνομικούς που μας φύλαγαν. Απαιτούσαμε πολλές ώρες δικηγόρο και μας απαντούσαν πως δεν είναι αρμοδιότητα τους. Ζήτησα να πάω τουαλέτα και με άφησαν μετά από πολλή ώρα χωρίς να μου επιτρέψουν να κλείσω την πόρτα

Σε ερώτηση ατόμου που ζητούσε δικηγόρο κάνοντας επίκληση στο δικαίωμα του να είναι παρών η απάντηση αστυνομικού ήταν πως «έχω κάθε δικαίωμα να μην επιτρέψω να ανέβει ο δικηγόρος σου».

Τους ζητούσαμε συνεχώς νερό και μας έφεραν ένα μπουκαλάκι για 8 άτομα και μετά από αρκετή ώρα έφεραν νερά στους υπόλοιπους

Στη συνέχεια μας μετέφεραν σε κρατητήριο χωρίς παράθυρα περίπου 8τμ για οχτώ άτομα με άλλα 8 να περιμένουν απέξω.

Μετά από πολύ ένταση και μας άφησαν να φύγουμε ύστερα από τέσσερις ώρες κράτηση

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here