Ευρωομάδα Αριστεράς_Οχι στο αντικομμουνιστικό συνέδριο της Εσθονίας

Την καταδίκη της στη πρωτοβουλία της Εσθονικής προεδρίας να οργανώσει συνέδριο για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, στην οποία συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθώντας τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, ο οποίος έκανε λόγο για «παραχάραξη της ιστορίας» και για αναβίωση ψυχροπολεμικού κλίματος», η Ευρωομάδα της Αριστεράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:  «Καταδικάζουμε έντονα τη διοργάνωση της Εσθονικής Προεδρίας της Ε.Ε., για μια διυπουργική σύνοδο υπό τον τίτλο: «Η κληρονομιά που άφησαν στον 21ο αιώνα τα εγκλήματα από Κομμουνιστικά Καθεστώτα».

Παράλληλα, η Ευρωομάδα της Αριστεράς σημειώνει πως «σε μια περίοδο που η ακροδεξιά και οι νεοναζί εκμεταλλεύονται την αποτυχία των πολιτικών της Ε.Ε., η εξίσωση του Ναζισμού και Κομμουνισμού είναι ιστορικά αναληθής, επικίνδυνη και μη αποδεκτή».

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Εσθονίας να ακυρώσει την ιστορικά και πολιτικά μεροληπτική διυπουργική σύνοδο, η οποία είναι μη αποδέκτη για τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Ζητάμε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών μελών της ΕΕ, και ειδικά εκείνους που υπηρετούν και προωθούν προοδευτικές πολιτικές, να μποϋκοτάρουν αυτή την διοργάνωση, όπως ήδη έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Καταδικάζουμε έντονα την πρωτοβουλία της εσθονικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διοργάνωση διυπουργικής συνόδου, στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν, με θέμα «Η κληρονομιά που άφησαν στον 21ο αιώνα τα εγκλήματα από Κομμουνιστικά Καθεστώτα».

Σε μια περίοδο που η ακροδεξιά και οι νεοναζί εκμεταλλεύονται την αποτυχία των πολιτικών της Ε.Ε., η εξίσωση του Ναζισμού και Κομμουνισμού είναι ιστορικά αναληθής, επικίνδυνη και απαράδεκτη.

Η επιλογή της κυβέρνησης της Εσθονίας να εμβαθύνει στα «κομμουνιστικά εγκλήματα» αποδεικνύει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. για καθαρά ιδεολογικούς λόγους.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Εσθονίας να ακυρώσει την ιστορικά και πολιτικά μεροληπτική διυπουργική σύνοδο, η οποία είναι μη αποδέκτη για τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Ζητάμε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε., και ειδικά εκείνους που υπηρετούν και προωθούν προοδευτικές πολιτικές, να μποϋκοτάρουν αυτή την διοργάνωση, όπως ήδη έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις υπονομεύουν τον πολιτικό διάλογο και τη συνύπαρξη στην Ε.Ε., και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη των Ευρωπαίων πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here