Κατά Τραμπ οι σκηνοθέτες των 5 υποψήφιων για Οσκαρ ξένων ταινιών

Οι σκηνοθέτες και των πέντε υποψηφίων για ‘Όσκαρ ξένων ταινιών κατήγγειλαν το «κλίμα φανατισμού και εθνικισμού» που επικρατεί στις ΗΠΑ και αλλού και αφιέρωσαν το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα λάβει ένας εξ αυτών στην ενότητα και στην ελεύθερη έκφραση.

Οι σκηνοθέτες από το Ιράν, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Αυστραλία διάβασαν την κοινή τους δήλωση καθώς εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε συλλαλητήριο στο Μπέβερλι Χιλς χθες βράδυ, παραμονή του Σαββατοκύριακου των ‘Οσκαρ. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το United Talent Agency, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ταλέντων του Χόλιγουντ, σε ένδειξη υποστήριξης στην ελευθερία της έκφρασης και στην ενότητα.

Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί μποϊκοτάρει την βραδιά των ‘Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση από τον Τραμπ της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες με πληθυσμό στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό.

Μιλώντας στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης από την Τεχεράνη, ο Φαρχαντί κατήγγειλε τους πολιτικούς «οι οποίοι προσπαθούν να προωθούν το μίσος αλλά και να δημιουργούν διχόνοιες μεταξύ των πολιτισμών, των παραδόσεων και των εθνικοτήτων».

Ο Φαρχαντί είναι ένας από αυτούς που καταδίκασαν τα «διχαστικά τείχη» και τις διαιρέσεις λόγω «φύλου, χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικότητας» στη σημερινή πολιτική.

«Θέλουμε να εκφράσουμε ομόφωνη και έντονη αποδοκιμασία για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε τόσες πολλές χώρες, σε μερίδες του πληθυσμού, και το χειρότερο, μεταξύ κορυφαίων πολιτικών», αναφέρουν στη δήλωσή τους που δημοσιεύεται στα περιοδικά Variety και Hollywood Reporter.

Η επιστολή υπογράφεται από τους Φαρχαντί, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Εμποράκος», Μάρτιν Ζέντβλιε («Land of Mine», Δανία), Χάνες Χολμ («Ο Κύριος Όβε», Σουηδία), Μάρεν ‘Αντε («Τόνι ‘Ερντμαν», Γερμανία), Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλεϊ Ντιν («Tanna», Αυστραλία).

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα λάβει το βραβείο της Ακαδημίας για την καλύτερη ξένη ταινία την Κυριακή, αρνούμαστε να πιστέψουμε στον όρο των συνόρων. Αφιερώνουμε το βραβείο σε όλο τον κόσμο, στους καλλιτέχνες, στους δημοσιογράφους και στους ακτιβιστές που εργάζονται για την ενίσχυση της ενότητας και κατανόησης και που υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η δήλωσή τους απηχεί ομιλίες που ακούστηκαν στη συγκέντρωση στο Μπέβερλι Χιλς, η οποία οργανώθηκε από το United Talent Agency στον χώρο όπου το πρακτορείο αυτό διοργανώνει το ετήσιο πάρτι του για τα ‘Οσκαρ.

H Τζούντι Φόστερ κάλεσε τους σχεδόν 500 συγκεντρωμένους να αναλάβουν δράση για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας. «Είναι καιρός να απαιτήσουμε απαντήσεις, να πούμε στους αιρετούς μας αξιωματούχους να κάνουν τη δουλειά τους και να μην είμαστε ανεκτικοί απέναντι στο χάος, στον παραλογισμό και στην πολεμοκαπηλία», δήλωσε.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here