Κοινός τόπος Τσίπρα-Γιούνκερ για συλλογικές συμβάσεις-ασφαλιστικό

Νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την όσο πιο ταχεία επίτευξη συμφωνίας, αναμένεται να δώσει η κοινή δήλωση του έλληνα πρωθυπουργού Αλ. τσίπρα και του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, μετά από μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες το μεσημέρι της Τετάρτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες αφού κατέγραψαν τη πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ ελλάδας και εταίρων, συνέκλιναν αποφασιστικά σε δύο πολύ κρίσιμους τομείς-αγκάθια των διαπραγματεύσεων.

Στα εργασιακά, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο ασφαλιστικό, έγινε ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Η  θετική αυτή εξέλιξη, φαίνεται ότι ανοίγει προοπτικές για συνέχιση των εποικοδομητικών συνομιλιών στο Brussels Group, μέσα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της δέσμης μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ετσι, δεν αποκλείεται, μέσα στις επομένες ημέρες, η ισχυρή πρόοδος που καταγράφεται απ ολες τις πλευρές να αποτυπωθεί και ένα κείμενο βασικής και κυρίως ευέλικτης συμφωνίας, η οποία εκτός των θεμάτων ταύτισης θα περιλαμβάνει και ένα κεφάλαιο γενικών κατευθύνσεων πάνω στις οποίες θα πρέπει συντόμως και αφού προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση, να δρομολογηθούν λύσεις.

Εαν υπαρξει η έστω κατ αρχήν συμφωνία, τότε και η ΕΚΤ θα ξαναδεί το θέμα της αύξησης παροχής ρευστόρητας προς την Ελλάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here