Κατ΄αρχήν συμφωνία ως την Κυριακή θέλει η κυβέρνηση, χωρίς άμεση εκταμίευση δόσης

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ)

Στην επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας έως την προσεχή Κυριακή ελπίζει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τους θεσμούς που επιδιώκουν την καταγραφή προόδου και ενδιάμεσης συμφωνίας, κάτι που όμως απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός  Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που έχει μακρά συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ένα πεδίο στο οποίο -όπως παραδέχτηκε- υπάρχει ακόμα διαφωνία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρόκειται για ένα κείμενο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυρίως με τον ESM, διότι, όπως εξήγησε, πρόκειται για δάνειο του ESM, καθώς και για ένα δεύτερο κείμενο με το ΔΝΤ.

Οι δύο πλευρές δεν θεωρούν απολύτως ρεαλιστική την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως την ερχόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, δηλαδή ως την πιθανή ημερομηνία αναχώρησης του κουαρτέτου από την Αθήνα.

Οι θεσμοί από τη πλευρά τους πρότειναν την καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης όπου θα γίνεται λόγος για πρόοδο ή ακόμη καλύτερα για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play). Αυτό όμως δεν το δέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

 

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η πρόταση των θεσμών βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά το κλείδωμα της συμφωνίας στο ασφαλιστικό, οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς εστιάζουν σε ένα κείμενο σε μορφή ανακοίνωσης όπου θα καταγράφεται μια κατ’ αρχήν συμφωνία στο δρόμο προς την αξιολόγηση. Κυβερνητική πηγή απέκλειε το ενδεχόμενη να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζεται μόνο σε φόρους οδηγεί σε ύφεση ενώ  η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε την Τρίτη ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, άρχισε στις 6.30 το απόγευμα. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε και συζήτησε με τους θεσμούς την πρόταση μέτρων 1,8 δις ευρώ,  για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018.  Είχε προηγηθεί δίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου και συνολικά 30 στελεχών.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here