Καρφιά Μοσκοβισί σε ΔΝΤ: Οταν ένας θεσμός εναντιώνεται στον άλλον χάνεται ο στόχος-Βλέπει πάντως συμφωνία

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά προβληματισμένος για τις διαφορές μεταξύΕΕ-ΔΝΤ όσον αφορά το ελληνικό χρέος, εμφανίσθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Ουάσινγκτον. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα κλιμάκια επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter,κάνει λόγο για θετικές συνομιλίες για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως τα κλιμάκια επιστρέφουν την επόμενη εβδομάδα. «Είμαι αισιόδοξος πως μια συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση είναι εφικτή», σημειώνει τέλος.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, στην ιστοσελίδα του «mignatiou.com», ο Επίτροπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις πληροφορίες για οξύτατες διαφορές μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαφορές των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, τις οποίες στο τέλος πληρώνει η Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η όποια προσπάθεια να στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου δεν εξυπηρετεί τον σκοπό. Στο τέλος πρέπει να είμαστε μαζί, πρέπει να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα, είπε. Διέψευσε ότι υπάρχουν διαφορές και σημείωσε ότι οι Θεσμοί εργάζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους. (Να σημειωθεί πως από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διέψευσε σχετικό δημοσίευμα της NYT, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει διαφορά στο ΔΝΤ για την Ελλάδα).

Ο Μοσκοβισί τόνισε συγκεκριμένα: «Εργαζόμαστε μαζί για να φτάσουμε στους ίδιους αριθμούς. Οι θεσμοί πρέπει πάντα να βρίσκονται σε συμφωνία. Όταν ο ένας θεσμός προσπαθεί να εναντιωθεί στον άλλο δεν εξυπηρετεί τον στόχο. Γιατί στο τέλος θα είμαστε μαζί, χρειάζεται να εκτιμήσουμε μαζί το πρόγραμμα, χρειάζεται να βρούμε μια κοινή τεχνική συμφωνία (SLA) και αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο εργαζόμαστε».

Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο φιλική, εποικοδομητική και θετική. Μίλησε για τις πολιτικές παραμέτρους που έχουν συζητηθεί στη Μάλτα, και οι οποίες -όπως είπε- πρέπει να εφαρμοστούν όταν επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών, και γενικά ευχήθηκε να επιτύχει η αποστολή των ομάδων των δανειστών που αναμένονται την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα.

Είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε τις πολιτικές παραμέτρους, τις έχουμε ήδη συζητήσει στη Μάλτα. Τώρα πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Η ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα και πιστεύω ότι όλοι έχουν πολύ εποικοδομητική διάθεση. Η ιδέα ότι πρέπει να βρεθεί συμφωνία και το γεγονός ότι υπήρξε πολύ σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 δίνει επίσης εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή πορεία και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι το τέλος, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις και να κλείσει η αξιολόγηση αλλά έχω την αισιοδοξία της βούλησης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here