Καρδιολόγοι: Εντός γνωστικού μας αντικειμένου η αναγραφή αντιδιαβητικών φαρμάκων

Στέρηση επιστημονικής βάσης έχει η αιτιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, για τις κλήσεις σε απολογία καρδιολόγων που συνταγογραφούν αντιδιαβητικά φάρμακα, ότι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενό τους, σύμφωνα με την  Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).

Σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας  Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνεται ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, τεκμηριώνοντας την άποψή της παραθέτοντας διεθνείς ανακοινώσεις.

«Το να στερείς την αναγραφή φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη σε μία ειδικότητα που τα πρώτα 2 χρόνια της ειδίκευσης είναι στην παθολογία δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή επιτρέπεται η αναγραφή των ίδιων φαρμάκων από τους γενικούς ιατρούς που έχουν κάνει 6 μήνες παθολογία (και καλώς φυσικά επιτρέπεται), αλλά ακόμη και στους άνευ ειδικότητας στα πλαίσια ενδεχομένως της κοινωνικής πολιτικής.

Η ιατρική είναι λειτούργημα και ο ιατρός την υπηρετεί με γνώμονα τη δεοντολογία και την προφύλαξη της υγείας του ασθενούς», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος.

Στα πλαίσια αυτά ζήτησε την παύση των κλήσεων σε απολογία καρδιολόγων με την ανωτέρω αιτιολογία και καλεί όλους τους καρδιολόγους να συνταγογραφούν με γνώμονα την ιατρική δεοντολογία για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, εντός των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών.

Προκειμένου δε να λυθούν τα συνεχή προβλήματα κλήσεως ιατρών για συνταγογράφηση εκτός γνωστικού  αντικειμένου, η Ένωση κάλεσε την πολιτεία να θεσπίσει κανόνες συνταγογράφησης και αντιστοίχισης  φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα ιατρού που μπορεί να το συνταγογραφεί, όπως έχει θεσπιστεί για τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, μέσα στα πλαίσια των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που από τον Μάιο του 2014 έχουν παραδώσει οι Επαγγελματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες ιατρών -δια μέσου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου- στο Υπουργείο Υγείας.

ΠΟΣΚΕ: Αναγραφή φαρμάκων με αντιστοίχιση πάθησης και ειδικότητας ιατρών

Την εφαρμογή της αντιστοίχισης φαρμάκου με πάθηση (ICD-10) και ειδικότητα ιατρού που δύναται ανά περίπτωση να συνταγογραφεί, όπως εφαρμόζεται ήδη για τις διαγνωστικές εξετάσεις με Υπουργική απόφαση, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) από τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό. Αιτία είναι η διαφύλαξη της υγείας των πολιτών και η αποφυγή κλήσης των ιατρών σε απολογία για συνταγογράφηση φαρμάκων δήθεν εκτός ειδικότητάς τους, που παρατηρείται τελευταία.

Όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή του ο κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, «Το τελευταίο διάστημα έχουμε λάβει από τις Ενώσεις της Ομοσπονδίας μας αναφορές ότι οι ιατροί μέλη τους καλούνται σε απολογία για την αναγραφή φαρμάκων εκτός γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας τους, όπως αναφέρεται στην κλήση, όπως π.χ. φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη ή το ουρικό οξύ από καρδιολόγους.

Σύμφωνα με τις απόψεις των Επαγγελματικών Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας η αναγραφή των φαρμάκων από ιατρούς πρέπει να στηρίζεται στην ιατρική δεοντολογία και στις διεθνείς  κατευθυντήριες οδηγίες για την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ζητηθούν οι απόψεις των επαγγελματικών ενώσεων και επιστημονικών εταιριών ανά ειδικότητα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here