Καρδιακή ανακοπή – Συμπτώματα, Αίτια, Πώς να βοηθήσουμε

Καρδιακή ανακοπή είναι η παύση της καρδιακής λειτουργίας και μπορεί να συμβει είτε ακαριαια είτε μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων, τόσο σε άτομα καρδιοπαθή όσο και  σε άτομα που δεν γνώριζαν ότι έχουν ευαίσθητη καρδιά.
Περίπου 1.500 άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο ανακοπή στο δρόμο ή στο σπίτι (δεν έχουμε στοιχεία για τον αριθμό των ανακοπών σε ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται σε νοσοκομείο για καρδιολογικό ή άλλο θέμα υγείας). Είναι δηλαδή ένα πρόβλημα που αιφνιδιάζει περίπου τον ένα στους χίλιους Έλληνες ή Ελληνίδες.

Είναι η καρδιακή προσβολή το ίδιο πράγμα  με την ανακοπή;

Όχι, γιατί η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και αιφνίδιο θάνατο, αλλά οι όροι δεν ταυτίζονται. Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκληθεί απο ένα έμφραγμα (ένα εμπόδιο ή θρόμβο που σταματά τη ροή του αίματος στην καρδιά) και σχετίζεται συχνά με τη νέκρωση ενός τμηματος του  καρδιακού μυϊκού ιστού. Η νέκρωση αυτη   οφείλεται στο ότι σταμάτησε να αιματώνεται ο ιστός και δεν καταλήγει πάντα στο θάνατο του ασθενούς.    Η  ανακοπή οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του καρδιακού ηλεκτρικού συστήματος. Μπορεί να οφείλεται σε ακανόνιστο ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό(δηλαδη σε αρρυθμίες) όπως είναι αρρυθμία που λέγεται κοιλιακή μαρμαρυγή . Μαρμαρυγή συμβαίνει όταν οι κάτω θάλαμοι της καρδιάς ξαφνικά χάνουν τον φυσιολογικο τους ρυθμο και παύουν να αντλούν αίμα.image012

 

Ο ασθενής πεθαίνει σε μερικά λεπτά από τη στιγμή που θα σταματήσει η καρδιά του.  Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αναταχθεί αν μέσα σε λίγα λεπτά γίνει Κ.Α.Ρ.Π.Α. και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής για να προκαλέσει ηλεκτροσόκ στην καρδιά και να επαναφέρει φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μέσα σε λίγα λεπτά.    (ΚΑΡΠΑ είναι η καρδιοαναπευστική αναζωογόνηση )

Ποιος μπορεί να πάθει ανακοπή

Ολοι οι καρδιοπαθείς, ακόμα κι αν δεν γνωριζουν ότι έχει πρόβλημα  η καρδιά τους. Η ανακοπή μπορεί να  προέλθει από ξαφνική κοιλιακή ταχυκαρδία ή μαρμαρυγή αλλά και από το αντιθετο, δηλαδή από ακραία επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. Όλες αυτές καλούνται επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες.

Τι προκαλεί τις επικίνδυνες αρρυθμίες

Μπορεί να τις προκαλέσει

ουλή από προηγούμενη καρδιακή προσβολή.

*Επίσης η διογκωμένη καρδιά από άλλο αίτιο.

*Οσοι έχουν αρτηριοσκληρωτική καρδιακη νόσο κινδυνεύουν περισσότερο από επικίνδυνες αρρυθμίες τους επόμενους μήνες μετά απο καρδιακή προσβολή

μυοκαρδοπάθεια που «παχαίνει» έναν καρδιακό μυ. Η μυοκαρδιοπάθεια με τη σειρά της μπορεί να οφείλεται σε υπέρταση ή σε κάποια νόσο των βαλβίδων της καρδιάς, Αν συνυπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ανακοπής.

*Κάποια φάρμακα που δυστυχώς είναι απαραιτητα για την αρρυθμία σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλούν θανατηφόρες κοιλιακές αρρυθμίες

*σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα Καλίου και Μαγνησίου στο αίμα (για παράδειγμα αν παίρνει κάποιος διουρητικά για να ρυθμίσει την υπέρταση) μπορούν επίσης να προκαλέσουν επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες και, άρα,  καρδιακή ανακοπή.

*σπάνιες ηλεκτρικές διαταραχές όπως  τα σύνδρομα  Wolff-Parkinson-White και μακρού QT μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε παιδιά και νέους. Αυτα τα σύνδρομα συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Όταν πάντως  δίνουν συμπτώματα, αυτά είναι ταχυπαλμίες, αίσθημα παλμών, ζαλάδα, δύσπνοια, λιποθυμία και ένα καρδιογράφημα συχνά αποκαλύπτει σχετικά εγκαιρως το πρόβλημα.

Τι άλλο μπορει να προκαλέσει ανακοπή

Μερικές φορές φταίνε συγγενείς ανωμαλίες των αγγείων (δηλαδή ο άνθρωπος εκ γενετής έχει κάποια ανωμαλία στα αιμοφόρα αγγεία) Αυτές συχνότερα παρατηρούνται στις στεφανιαίες αρτηρίες και στην αορτή. Αποκαλύπτονται κυρίως   σε νεαρά θύματα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που προκαλείται πολλές φορές από την  αδρεναλίνη που εκλύεται κατά την έντονη σωματική ή αθλητική δραστηριότητα .

Επίσης η χρήση ναρκωτικών ουσιών οπως η κοκαΐνη.

Πνευμονικές Βλάβες (Πνευμονική Εμβολή, Χρονία Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Πνευμονία )

Μεγάλη αιμορραγία από τραύμα

Κάποια σοβαρή λοίμωξη

Υπερδοσολογία φαρμάκων

Πολύ αλκοόλ

Υποθερμία

Πώς ξέρουμε ότι κάποιος μπορεί να έπαθε ανακοπή;

-Λιποθυμά

–  Δεν αντιδρά όταν τον χτυπάμε στον ώμο, αλλά ούτε και όταν τον ρωτάμε «Πώς αισθάνεται»

– Δεν αναπνέει  φυσιολογικά

Πρέπει να ελέγχουμε τον λιπόθυμο για 5 δευτερόλεπτα και νακαλούμε σε βοηθεια το 166 το ΕΚΑΒ  και να λέμε να φέρει αυτόματο απινιδωτή. Αν ξέρετε να κάνετε ΚΑΡΠΑ και το άτομο ΔΕΝ αναπνέι ή έχει ρόγχους κάντε Κ.Α.Ρ.Π.Α. με δυνατές (σε ενηλίκους, όχι μικρά παιδιά) μαλάξεις και  γρήγορες μαλάξεις. Χρησιμοποιήστε έναν απινιδωτή αμέσως, ανοίγοντας τον και   ακολουθώντας τις οδηγίες.   Συνεχίζε τις συμπιέσεις μέχρις ότου  ο ασθενείς να αναπνεύσει ή να κινηθεί ή μέχρις ότου αναλάβει κάποιος που να έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στην ΚΑΡΠΑ.

Μπορεί να σωθεί;

Οι  ηλεκτρικές συσκευές όπως ο απινιδωτής αυξάνει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Η ενδονοσοκομιακή επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή βελτιώθηκε δραματικά με την κατασκευή του απινιδωτή DC και του μόνιτορ. Αργότερα έγινε φανερό ότι η καρδιακή ανακοπή μπορούσε να αναταχθεί και έξω από το νοσοκομείο από κατάλληλα επανδρωμένους διασώστες εκπαιδευμένους στην απινίδωση και την Κ.Α.Ρ.Π.Α. Ομως δεν αρκεί η αναταξη. Μετά την ανάταξη χρειάζεται άμεση θεραπεία. Επίσης μακροπτόθεσμα, αν και το  95% των θυμάτων καρδιακής ανακοπής πεθαίνουν πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, ο θάνατος δεν είναι αναπόφευκτος. Η ζωή μετά πάντως αλλάζει. Οι επιζήσαντες από καρδιακή ανακοπή  μπορεί να αντιμετωπίσουν ποικιλία  από σύνθετα ιατρικά ζητήματα γνωστά και ως Σύνδρομο μετά Καρδιακή Ανακοπή. Το άτομο μπορεί να εμφνισει εγκεφαλική δυσλειτουργία  ή καρδιακές δυσλειτουργίες ή και βλάβες σε άλλα συστήματα επειδη διακόπηκε η αιμάτωσή τους.

 Παιδική ανακοπή

Η καρδιακή ανακοπή σε παιδιά είναι λιγότερο γνωστή αλλά κρίσιμοι παράγοντες είναι η διαχείριση της θερμοκρασίας ,σακχάρου, αρτηριακής πίεσης αερισμού και καρδιακής παροχής. ΄Η επιβίωση είναι υψηλότερη σε νοσοκομεία με εξειδικευμένο παιδιατρικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΡΠΑ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here