Καράβια στα πέλαγα του κόσμου

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Με τον τίτλο «Καράβια στα πέλαγα του κόσμου» η ατομική εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη – συνδιοργανώνεται από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών, και τον Δήμο Γλυφάδας – είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στη μνήμη του αδελφού του, σπουδαίου ανάπηρου λογοτέχνη Άρη Ταστάνη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από το θάνατο του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 στις 19.00 στο Παλαιό Δημαρχείο της Γλυφάδας (Σάκη Καράγιωργα 2, Λεωφόρος Ποσειδώνος) ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή, με δωρεάν είσοδο, από το Σάββατο 7 Δεκέμβρη έως την Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2019
( 9-13 και 18-21 ).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων της έκθεσης, που πραγματοποιείται το Σάββατο 7 Δεκέμβρη στις 19.00 έχει ως εξής:

-Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Για τα έργα του Τάσου Ταστάνη θα μιλήσουν οι:

Ματθαίος Παπαβασιλείου, Αναπληρωτής καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ.

Αντώνης Ρέλλας, Σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής.

Αργύρης Δεμερτζής, Δημοσιογράφος.

Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Δάσκαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας.

Τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηγεωργίου.

Οι μουσικοί Μίνα Δάκου και Γιώργος Καραμούτσιος θα πλαισιώσουν την εκδήλωση με μουσικές και τραγούδια της θάλασσας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η τελειόφοιτος φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ (σ.σ. η μεγάλη αγαπήμένη του θείου Άρη) αξιαγάπητη Φελίσια Ταστάνη.

*Δυο λόγια για την έκθεση: Ο Τάσος Ταστάνης, με σημείο αναφοράς την λογοτεχνική και αγωνιστική πορεία του συνοδοιπόρου και αγαπημένου αδελφού του Άρη Ταστάνη, μετουσιώνει σε καλλιτεχνικές δημιουργίες τις εμπειρίες, τις αγωνίες και τις ευαισθησίες του για την τέχνη, την πολιτική και τη ζωή. Με πυξίδα το ποίημα του Άρη «Ονειροπόλοι», ο Τάσος Ταστάνης δημιουργεί τα δικά του «καράβια στα πέλαγα του κόσμου» και τα βάζει να ταξιδεύουν στους στίχους του ποιητή – ‘‘όμως εμείς κάθε στιγμή θα ξεκινούμε για μακρινά ταξίδια’’ – στο αέναο ταξίδι και αγώνα για ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Στην έκθεση ο Τάσος Ταστάνης παρουσιάζει συνθέσεις και δημιουργίες με αντικείμενα και θαλασσοδαρμένα υλικά. Μαζεμένα σπαράγματα από καρνάγια και θάλασσες, σκουριά, αλμύρα παλιά ξύλα, καρφιά, σχοινιά, δίχτυα, καραβόπανα έρχονται από το χτες που κάποτε συντρόφευαν ψαράδες και ναυτικούς μέσα στη θάλασσα, ξαναγεννιούνται, παίρνουν μορφή και ψυχή για να ταξιδεύσουν στο σήμερα, μαζί με τα δικά μας όνειρα τις δικές μας ελπίδες, στα μακρινά ταξίδια του μυαλού.

*Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Θα κρατηθούν θέσεις για αναπηρικά αυτοκίνητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here