Καραντίνα χωρίς τέλος για τους ψυχικά πάσχοντες!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Μια ζωή προσηλωμένος στα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων και την προάσπισή τους ο έγκριτος νομικός Γιάννης Αλεξάκης ξέρει – σχετικά με τη συνεχιζόμενη στη χώρα των νεοελλήνων καραντίνα των ψυχικά πασχόντων – πολύ καλά τι λέει, πώς το λέει και γιατί το λέει.
Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που εξανίστανται για όλα εκείνα τα περιοριστικά μέτρα που ενώ θα έπρεπε να έχουν αρθεί δεν έχουν ακόμα αρθεί – απευθυνόμενος, με άλλα λόγια, στους φερόμενους ως πολύ ευαισθητοποιημένους σε θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών ανθρώπους – ο Γ. Αλεξάκης τους επισημαίνει κάτι το οποίο έχουν παραλείψει από την προσοχή τους και το οποίο δεν θα έπρεπε να είχαν παραλείψει από την προσοχή τους αν ήταν πράγματι τόσο πολύ ευαισθητοποιημένοι όσο θέλουν να νομίζουν ότι είναι.
Με τον τρόπο του Γ. Αλεξάκη δοσμένη η παράλειψη έχει ως εξής:
Υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να ζουν και σήμερα υπό καθεστώς καραντίνας. Είναι οι ψυχικά ασθενείς που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά τμήματα ή διαμένουν σε στεγαστικές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες κλπ).
Οι τουρίστες, είναι αλήθεια, δεν κυκλοφορούν σε ψυχιατρικά τμήματα και στεγαστικές δομές.
Και γι’αυτό το Υπουργείο Υγείας, που κόπτεται για τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, αδιαφορεί και μέχρι σήμερα – παρά τη χαλάρωση των μέτρων – δεν έχει εκδώσει οδηγία με την οποία να επιτρέπονται οι έξοδοι ασθενών και το επισκεπτήριο.
Η ραθυμία του Υπουργείου έχει ως συνέπεια να συνεχίζει η ισχύς του καθεστώτος απαγόρευσης επισκεπτηρίου και εξόδων, με τις τελευταίες να επιτρέπονται μόνο με τη συνοδεία μέλους του προσωπικού.
Αλλά και τότε, όπως συνήθως συμβαίνει έτσι κι εδώ, το βάρος της απόφασης για το αν θα βγει ή όχι από τη δομή ο ασθενής (εννοείται μόνο με συνοδεία), να πέφτει εξ ολοκλήρου στα ευαισθητοποιημένα μέλη του προσωπικού, που αναλαμβάνουν πρόθυμα να τον συνοδεύσουν -ή/και ομάδα 2-3 ατόμων- στην έξοδό του..
Ζήτημα επισκεπτηρίου δεν τίθεται, διότι, όπως είπαμε, για τους ψυχικά ασθενείς η καραντίνα συνεχίζεται.
Πείτε κάτι ηχηρό περί των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων …

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here