Καραμανλής σε Μπους: Αποδεχόμαστε ως βάση λύσης το «Μακεδονία-Σκόπια» και τη διπλή ονομασία-Ολη η επιστολή που αποδεικνύει την υποκρισία ΝΔ-Μητσοτάκη

Σοβαρό πρόβλημα στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση από το Documento, της επιστολής που είχε στείλει το 2005 ο τόπτε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον τότε αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, με την οποία αποδέχεται βε βάση συζήτησης για επίλυση του ονοματολογικού την διπλή ονομασία  δηλαδή το Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό και το ¨Μακεδονια-Σκόπια» στο εξωτερικό.

Ο κ. Καραμανλής που παραδέχτηκε ότι έστειλε την παραπάνω επιστολή, δεν θέτει κανένα θέμα συνταγματικής αλλαγής για την ονομασία του γειτονικού κράτους, ο΄τε βέβαια ζήτημα μιας ονομασίας erga mones.

Η επιστολή αυτή, αποδεικνύει πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας, την επικίνδυνο φαρισαϊκό τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης χειρίστηκαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ηγετικη ομάδα της ΝΔ, καθοδηγούμενη από την κλίκα Σαμαρα, ακολούθησε μια ανιστόρητη τυχοδιωκτική γραμμή, απλά και μόνο για να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικολαϊκισμού, αδιαφορώντας για το εθνικό συμφέρον.

Επίσης η προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να εμφανιστεί ως «μακεδονομάχος» που θεωρεί ότι υπήρξε υποχωρητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών όχι μόνο διαψεύδεται από τα έγγραφα, αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για τον Ελληνα πρωθυπουργό που πρώτος δέχθηκε να χρησιμοποιηθεί η ονομασία Μακεδονία για την πΓΔΜ, δημιουργώντας τετελεσμένα.

ο Κ. Καραμανλής εντοπίζει την εποχή εκείνη θέμα συζήτησης μόνο στο όνομα της χώρας. Πουθενά δεν θέτει θέμα για το πώς θα ονομάζονται οι πολίτες της πΓΔΜ ή η γλώσσα τους. Την εποχή εκείνη το σύνολο του Τύπου στην Ελλάδα αναφερόμενο στο σχέδιο Νίμιτς εμφανίζει ως σημαντικό αγκάθι το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη γλώσσα και την εθνότητα. Γράφουν τα «Νέα» στις 13 Απριλίου 2005: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες των “Νέων”, το πλέον επώδυνο σημείο για την Ελλάδα, ρητώς αναφέρεται ότι οι κάτοικοι της χώρας θα ονομάζονται “Μακεδόνες” και η γλώσσα τους “μακεδονική”. Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς υποστηρίζει πως αυτό θα εμποδίσει Ελληνες και Σκοπιανούς να αντιπαρατίθενται για το ποιος είναι Μακεδόνας».

Στην επιστολή του Καραμανλή προς τον Μπους δεν υπάρχει καμιά ένσταση του Ελληνα πρωθυπουργού για το πώς θα ονομάζονται οι πολίτες της πΓΔΜ, πράγμα που σημαίνει πως δεν αποτελούσε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση.

Ακολουθεί η επιστολή:

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 8 Απριλίου 2005

Αγαπητέ Τζορτζ,

Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου και τα ευγενικά σου λόγια, τα οποία μου μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, [Πέτρος] Μολυβιάτης.

Στην επιστολή σου με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2004 επιβεβαίωσες τη στήριξή σου στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ να βρει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, καθώς και την ετοιμότητά σου να ενστερνιστείς οποιαδήποτε λύση προκύψει από αυτές τις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να σε ενημερώσω για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM). Για πρώτη φορά από την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε στην υποβολή πρότασης, υπό τη μορφή ενός πλήρους προσχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίον αφορά την τελική διευθέτηση του εκκρεμούς αυτού ζητήματος.

Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ονομασία από τον ειδικό διαμεσολαβητή είναι «Republika Makedonija-Skopje» με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστη. Αυτή η ονομασία θα χρησιμοποιείται για κάθε επίσημη χρήση εντός του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, η πρόταση ενθαρρύνει και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και κράτη, να επιλέγουν το προαναφερθέν όνομα για κάθε διεθνή επίσημη χρήση.

Το συνταγματικό όνομα «Republika Makedonija» θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός της FYROM, κάτι που σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμία συνταγματική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμφωνία της Οχρίδας του 2001.

Αυτή η πρόταση απέχει από τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να την αποδεχθούμε ως βάση για την επίτευξη λύσης. Οπως είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω στην επιστολή μου με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2004, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ολοκληρώσει γρήγορα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Επί 15 χρόνια διάφοροι παράγοντες εμπόδιζαν την επίτευξη λύσης μεταξύ των δύο κρατών. Προσωπικά, είμαι έτοιμος να στηρίξω μια συμφωνία τώρα.

Η Ελλάδα είναι, επομένως, διατεθειμένη να εισέλθει σε αυτό το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων διατηρώντας θετική και εποικοδομητική στάση, για να επιτύχει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αυτό δεν θα επιτρέψει μόνο την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αλλά θα συμβάλει επίσης αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα άρει ένα μείζον εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο της ενσωμάτωσης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Η πρόταση [Νίμιτς] παρέχει και στις δύο πλευρές ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα συνεισφέρει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής. Είναι, επομένως, ζωτικής σημασίας σε αυτό το στάδιο και οι δύο πλευρές να στηρίξουν το σχέδιο πρότασης του ΟΗΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής εν γένει, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον εν αναμονή προσδιορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, εύχομαι ειλικρινά οι ΗΠΑ να στηρίξουν ενεργά την πρόταση του ΟΗΕ.

Ειλικρινά δικός σου,

Κώστας Καραμανλής

Προς την Α.[υτού] Ε.[ξοχότητα] George W. Bush

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here