Καραμανλή και ολίγον ..Γιώργο, δείχνει ο Στουρνάρας για την κρίση

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στη δημοσιονομική διαχείριση της περιόδου 2008-2010 απέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την κύρια ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά: «Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010.

Με το τρόπο αυτό ο κ. Στουρνάρας δείχνει ευθέως ευθύνες δύο πρώην πρωθυπουργών: Του Κώστα Καραμανλή κυρίως και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανέλαβε την διακυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2009, με δεδομένο το έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ.

Για τα δάνεια σε κόμματα-ΜΜΕ

«Δεν μπορώ να πω αν ήταν σωστές ή λαθεμένες, καθώς απόφαση πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα της εποχής» εξήγησε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι «υπάρχουν πάντα αδυναμίες, καθώς κανένας δεν είναι τέλειος».

Με αυτό τον …εμπεριστατωμένα αόριστο τρόπο απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, που καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, σε ερωτήσεις για την δανειοδότηση των κομμάτων.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ αναφέρθηκε στις τραπεζικές δανειοδοτήσεις των κομμάτων από το 2000 έως σήμερα, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Όσον αφορά τα δάνεια προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι τρέχουσες οφειλές προς τους εννέα μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου ανέρχονται στα 844 εκατ. ευρώ. «Εξ αυτών, οι περισσότερες αφορούν χορηγήσεις πριν το 2010» έσπευσε να σημειώσει.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία,  το ποσό δανειοδότησης  προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 1,3 δισ. ευρώ και για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από τα πορίσματα και τις εκθέσεις, είναι 50% έως 90%. Την ίδια στιγμή,  τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτή τη στιγμή φτάνουν στα 400 εκατομμύρια  ευρώ (211 για ΝΔ και 190 για ΠΑΣΟΚ) και δεν φαίνεται τρόπος να αποπληρωθούν για τα επόμενα… εκατοντάδες χρόνια (περίπου 110 χρόνια για τη ΝΔ και 400 για το ΠΑΣΟΚ!).  Το καίριο ερώτημα, που επαναλαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση είναι τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική και ελεγκτική Αρχή για να προλάβει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια…

Για την Attica Bank

Ο διοικητής της ΤτΕ δεν έδσωε απάντηση για τις διαρροές σχετικά για την Τράπεζα Αττικής, τις οποίες κατήγγειλε η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, σε προηγούμενη συνεδρίαση της εξεταστικής.  Η Σ. Παπαγιαννίδου κατέθεσε ότι μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΤτΕ για την Τράπεζα Αττικής στην οποία αναπέμφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, εκείνη πήγε στο γραφείο της και έστειλε την απόφαση της ΤτΕ στον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής στις 9.15 το βράδυ από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της γραμματέως της. Όμως διαπίστωσε ότι η είδηση «είχε ήδη διαρρεύσει» στον ηλεκτρονικό Τύπο πριν καν ενημερωθεί η Τράπεζα Αττικής, προκαλώντας μεγάλη εκροή καταθέσεων. Η απόφαση για διακοπή χρηματοδότησης πάρθηκε την Πέμπτη και όχι το Σάββατο, όπως ισχυρίστηκε ο Γ. Στουρνάρας τον οποίο κάλεσε ο Σ. Φάμελος να ελέγξει ποιος έκανε τη «διαρροή».

Ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι χάρη στις παρεμβάσεις της ΤτΕ, αυτή τη στιγμή η Τράπεζα Αττικής έχει την καλύτερη διοίκηση και επιτέλους, βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης. «Ο κ. Προβόπουλος ποτέ δεν με ενημέρωσε, ως υπουργό Οικονομικών, για την Attica Bank» πρόσθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του πρώην διοικητή της ΤτΕ. «Αν ήμουν στη θέση του, θα πρόσεχα» επισήμανε με νόημα και κατέστησε σαφές ότι «ο κ. Προβόπουλος είχε τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να “καθαρίσει” με την υπόθεση της Attica Bank». «Δεν το έκανε, το έκανα εγώ» συνέχισε.

Ο Βαρουφάκης και η διαπραγμάτευση

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Σταμάτη, ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 είχε κόστος αλλά και ότι από τότε έως σήμερα έγινε μεγάλη προσπάθεια το κόστος αυτό να μειωθεί.

Η υπόθεση του ΚΕΕΠΝΟ και η σύζυγος

«Ό,τι πήρε η σύζυγός μου το πήρε πριν γίνω υπουργός», απάντησε στον Η. Κασιδιάρη, με τον οποίο υπήρξε στιγμή μεγάλης έντασης. Η εταιρεία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ με άλλες πέντε-έξι υποψήφιες εταιρείες.

Το επεισόδιο με Κασιδιάρη

 

Νέα αναβολή για Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν θα καταθέσει ούτε αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή ο εκδότης του Πρώτου Θέματος Θέμος Αναστασιάδης. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι ο εκδότης επικοινώνησε μαζί του προσωπικά τη Δευτέρα και του γνωστοποίησε τον προσωπικό λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να προσέλθει. «Συναινώ ότι υφίσταται ο λόγος» πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι προσωπικός λόγος «περιέχει θέμα υγείας» και ανακοίνωσε ότι η κατάθεση του Θ. Αναστασιάδη θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here