Kαπνιστό και σιτάρι είχε φάει λίγο προτού τον σκοτώσουν, ο Άνθρωπος των Πάγων πριν από 5.000 χρόνια

Ο Ötzi, οπως τον ονόμασαν οι Γερμανοί πεζοπόροι που τον βρήκαν τυχαία, είναι η  αρχαιότερη φυσικά διατηρημένη μούμια που  ανακαλύφθηκε στις  Άλπεις   το 1991  και που τώρα μάθαμε και ποιο ήταν το τελευταίο της γεύμα.

Οι ειδικοί εντόπισαν στο «στομάχι» του μάλλον 45χρονου και ύψους 1,65 μ. άνδρα, ίχνη καπνιστού κρέατος, μονόκοκκου σιταριού και δηλητηριώδους φτέρης. Ο άνδρας υπολογίζεται ότι πάλευε να επιβιώσει μέσα στα χιόνια πριν από 5.000 χρόνια, στηριζόμενος στο κυνήγι. Είναι ο Άνθρωπος των Πάγων, μια μάλλον μοναχική φιγούρα που κατανάλωνε ό,τι έβρισκε -δίπλα στη μούμια είχε βρεθεί και ένα τόξο και ένα βέλος.
Εδώ το πρόσωπό του όπως αναδομήθηκε από ειδικούς

Διεθνής μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και αναφέρεται στο περιεχόμενο που βρέθηκε στο στομάχι του Οτζι, βοήθησε τους ερευνητές να ρίξουν μια εμπεριστατωμένη ματιά στη διατροφή των αρχαίων Ευρωπαίων την εποχή του Χαλκού.

Στο στομάχι του βρέθηκαν και ίχνη από λιπαρό συνδετικό ιστό, πιθανότατα από αλπικό αίγαγρο -αγριοκάτσικο.

Το κρέας θεωρούν ότι ήταν καπνιστό επειδή είχε σωματίδια αιθάλης αλλά και επειδή ήταν ο συνήθης τρόπος μαγειρέματος της εποχής.

Ο Άνθρωπος των Πάγων φαίνεται πως είχε φάει και ένα είδος μονόκοκκου σιταριού, αφού εκείνη την εποχή αυτό  υπήρχε και ήταν το μόνο που επιβίωνε σε φτωχά εδάφη.

Το περίεργο είναι ότι είχε φάει και δηλητηριώδες φυτό, μια δηλητηριώδη φτέρη.  Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν  είχε ανοχή στο φυτό -μπορεί να το έφαγε κατά λάθος ή και να μην τον πείραζε ή να ήταν μικρή η ποσότητα για να τον πειράξει.

Ο Οτζι είχε επίσης δυσανεξία στη λακτόζη λενε οι αναλυτές και είχε αρρωστήσει τρεις φορές  από τριχουρίαση στο τελευταίο εξάμηνο προτού πεθάνει.

Τώρα ως προς τα αίτια θανάτου, αρχικά θεωρούσαν ότι τον σκότωσε το κρύο και ίσως η ασιτία.  Άλλοι ειδικοί θεώρησαν ότι είχε πέσει θύμα τελετουργικής θυσίας όπως εικάζεται και για άλλους δύο σκελετούς άλλων όμως εποχών. Όμως οι ακτινολογικές εξετάσεις του 2001 έδειξαν ότι κάποιος τον είχε πετύχει με βέλος στον ώμο και ότι κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Επειδή βρέθηκαν ίχνη αίματος και άλλων στα όπλα και στα ρούχα του, εικάζεται ότι πάλεψε με άλλα δύο άτομα, ίσως μαζί με έναν ακόμα άνδρα, που επίσης τραυματίσθηκε και ήταν μάλλον ο σύντροφός του στο κυνήγι. Δεν ξέρουμε φυσικά ούτε αν αληθεύει η θεωρία για μια τελευταία αναμέτρηση στα χιονισμένα βουνά ανάμεσα σε πεινασμένους άνδρες ούτε τι απέγιναν αυτοί

Ξέρουμε όμως ότι το ζευγάρι των Γερμανών που τον βρηκε κατά λάθος ενώ εκανε ορειβασία ήταν επί 20 χρόνια στα δικαστήρια με τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί ήθελαν να τους δώσουν το συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ και το ζευγάρι κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας 300.000 ευρώ. Συμβιβάστηκαν τελικά στα 150.000 ευρώ, τα οποία πήρε η χήρα, επειδή εν τω μεταξύ ο σύζυγος πέθανε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here