Κάπα Research: Στο 5,5% το προβάδισμα της ΝΔ-Το 30% λέει ότι ο Τσίπρας βγάζει το χώρα από τα μνημόνια

«Η κρίση προκλήθηκε από τη διαφθορά την περίοδο της Μεταπολίτευσης» δηλώνει το 73% των ερωτηθέντων που συμμετείχε σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, σε δείγμα 10.000 ψηφοφόρων, για λογαριασμό του «Έθνους της Κυριακής».

Το 30% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και χειρίστηκε σωστά τη ρύθμιση του χρέους, έναντι 16% για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ  φαίνεται να είναι τρίτο σημαντικότερο θέμα για τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, το 58% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία Αθήνας- Σκοπίων, ενώ το 30% έχει θετική άποψη.

Πάντως, το 58% πιστεύει ότι η συμφωνία θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους στη Βουλή (το 31% εκτιμά ότι θα καταψηφιστεί), αν και το 56% πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το 37% εκφράζει διαφορετική άποψη.

Ακόμη, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα διατηρήσει τη συμφωνία, ενώ το 23% πιστεύει ότι θα την επαναδιαπραγματευτεί.

Οι δεκτικοί στη νεοναζιστική προπαγάνδα

Στο μεταξύ το 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με το κάλεσμα σε πραξικόπημα από τον πρώην βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε ζητήσει να παρέμβει ο στρατός και να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας (δηλώσεις που ανακάλεσε μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του). Ευτυχώς, το 72% των συμπολιτών μας διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Επίσης το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Η συμφωνία του Eurogroup

Στο πεδίο της οικονομίας, το 46% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία του Eurogroup, ενώ το 32% την αξιολογεί θετικά.

Πιο συγκεκριμένα, το 36% κρίνει αρνητικά τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και το 47% την αξιολογεί αρνητικά για τη ρύθμιση του χρέους.

Επιπλέον, το 43% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 30% εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Το 50% κατά των πρόωρων εκλογών

Στο μεταξύ, το 48% θέλει να γίνουν τώρα πρόωρες εκλογές, ενώ το 50% δεν επιθυμεί αυτή την εξέλιξη.

Στην ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, συγκεντρώνοντας 23,3%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή (8,7%) και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής (6,9%), ΚΚΕ (5,7%), Ενωση Κεντρώων (2,6%) και ΑΝΕΛ (2%).

Μεταξύ άλλων, η έρευνα περιέχει ευρήματα σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup και την πορεία της Οικονομίας: Ιεράρχηση των προβλημάτων – τι ενώνει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. Εθνικά θέματα: Η Τουρκία – Το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών, Οι πολιτικοί συσχετισμοί σήμερα: τι θα υπερψηφίσουν και τι θα καταψηφίσουν στις εκλογές – κριτήρια επιλογής υποψηφίων – η πολιτική συμπεριφορά ανά κοινωνικοοικονομικό στρώμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here