ΚΑΠΑ Research για το Έθνος: Στο 4,1%, τη μικρότερη διαφορά, κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Νέο κλείσιμο της ψαλίδας ανάµεσα στη Νέα ∆ηµοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταγράφει τη µικρότερη διαφορά της τελευταίας διετίας µεταξύ των δύο ισχυρών κοµµάτων (4,1% υπέρ της Ν∆), καταδεικνύει η πανελλαδική δηµοσκόπηση της Κάπα Research για το «Εθνος της Κυριακής», για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Επίσης μιά άλλη δημοσκόπηση της Protata για την Εφημερίδα των Συντακτών, έφερε τη διαφορά στο 5,5%.

Ειδικότερα στο ερώτημα «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε ευρωεκλογές, εσείς ποιό κόμμα είναι πιό πιθανό να ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2%. Στην τρίτη θέση βρίκσεται η Χρυσή Αυγή με 8,1%, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 5,5 και το ΚΚΕ με 5%. Το ποσοστό του «Λευκού/Άκυρου – Δεν έχω αποφασίσει – Δεν θα ψήφιζα» υπλογίζεται αθροιστικά στο 18,3%.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 67% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο κόμμα με αυτό που θα ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, ενώ το 26% θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

k1.jpg

Η πρόθεση ψήφου για ευρωεκλογές σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής:

  • ΝΔ: 24,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 20,2%
  • Χρυσή Αυγή: 8,1%
  • Κίνημα Αλλαγής: 5,5%
  • ΚΚΕ: 5%
  • Ελληνική Λύση: 2,9%
  • Το Ποτάμι: 2,1%
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,4%
  • Λαϊκή Ενότητα: 1,4%

Επίσης το 11,2% απάντησε πως δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και το 5,2% «δεν ψηφίζω» και το 7% των ερωτηθέντων απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Τέλος στο ερώτημα «εάν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, την έξοδο στις αγορές, την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι ή χαμένοι οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης» το 62% απαντά ότι ο πρωθυπουργός βγαίνει «χαμένος ή μάλλον χαμένος», έναντι 33% που απαντά «κερδισμένος ή μάλλον κερδισμένος». Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 60 και 37%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα ζητήµατα της έρευνας στα οποία απάντησαν οι ερωτώµενοι όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ηµερών:

k7.jpg

Η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει πόντους από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, µε το 64% και 51%, αντίστοιχα, των συµµετεχόντων να απαντούν πως οι κινήσεις αυτές προσανατολίζονται στη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, η «πληγή» της Συµφωνίας των Πρεσπών δείχνει να είναι βαθιά, αφού το 63% όσων απάντησαν στην έρευνα έκριναν «αρνητική» την υπερψήφισή της από τη Βουλή µε 153 βουλευτές. Στην ερώτηση αν από τα παραπάνω ωφελήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πλειοψηφία των συµµετεχόντων (σχεδόν 60%) κρίνει ότι κανένας από τους δύο δεν καρπώθηκε κάποιο όφελος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here