Κάνουν τους αυστηρούς στον Όρμπαν, αλλά ξέρουν

Το ουγγρικό ζήτημα έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στους Ευρωβουλευτές του Λαϊκού κόμματος,   καθώς τα περισσοτερα από τα άλλα κόμματα έχουν αρνητικη στάση απέναντι στον Όρμπαν και οι μόνοι  που ταλαντεύονται είναι οι ομοϊδεάτες του Ούγγρου πρωθυπουργού -οι δεξιοί

Θα τεθεί σε ψηφοφορία  η ενεργοποίηση του άρθρου 7 (που είχε περάσει πέρσι και για την Πολωνία), με τη διαφορά όμως ότι για να «περάσουν» κυρώσεις, στην επομενη φάση θα πρέπει να δώσουν το ΟΚ  τουλάχιστον 22 χώρες και αυτό ειναι δύσκολο: οι ανατολικοί  γενικα τον στηριζουν επειδή συμφωνούν στο μεταναστευτικό αλλά και στη δυση έχει καλές σχέσεις π.χ.  με την ιταλική κυβέρνηση και γενικά με τα λαϊκά κόμματα αρκετών χωρών.

Η αποφαση να τεθεί σε ψηφοφορία η κατ΄αρχην εφαρμογή το αθρο 7 (ουσιαστικά συστάσεις) ελήφθη μετά την εισήγηση της ευρωβουλευτού των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι η οποία είχε επιφορτιστεί με την σύνταξη μιας έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία. Η Σαρτζεντίνι στην εισήγησή της μιλα για το μεταναστευτικό αλλά και για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της κυβέρνησης και στενούς συνεργάτες του Όρμπαν. Η ίδια αναφέρει ότι   ο Ορμπαν περιορίζει την αντιπολιτευση, οτι προωθεί μόνο τους εκλεκτούς του, ότι απαγορεύει τη λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών, ότι επιβάλλει περιορισμους στην  ελευθεροτυπίας

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7

Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας ανάλογη γραμμή και στους ευρωβουλευτές της ΝΔ, αφου σε πρώτη φάση ψηφίζουν οι βουλευτές.

Απάντηση Όρμπαν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους ενώπιον του Σώματος στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 ήταν προαποφασισμενη με πολιτικά κριτήρια :

«Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ….η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» είπε  ο Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Κάποιοι του απάντησαν ότι «δεν ειστε εσεις ο λαός, με την κυβέρνησή σας έχουμε το πρόβλημα και όχι με τον κόσμο», αλλά η αντικειμενική πραγματικότητα είναι ότι ο Όρμπαν έχει εκλεγεί δημοκρατικά απο έναν λαό και μάλιστα το κόμμα του πήρε το συγκλονιστικό 45% των ψηφων μόλις πριν απο 4μήνες.

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο.

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών  και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο,  αποφασίζει ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών Το Συμβούλιο δύναται θεωρητικά να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here