Κάνουν και τους δύσκολους οι Παπάδες: Ιερώνυμος, Ιερά Σύνοδος: Αλλο υπογραφή συμφωνίας άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε

«Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μία ημέρα μετά από τη συνάντησή του και τις κοινές δηλώσεις του με τον Πρωθυπουργό.

Όπως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος, αυτό που έχουμε είναι μία «ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση η Εκκλησία με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα».

Σημείωσε ακόμη πως το πρώτο βήμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «από εδώ και πέρα υπάρχει μεγάλος αγώνας να πούμε στους ιερείς πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί τους».

«Θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Ιερά Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή διάθεσή της» πρόσθεσε.

Επανέλαβε στη συνέχεια πως δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συγκατάθεση των ιερέων και διαβεβαίωσε πως «όλα θα αποβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας και προς το συμφέρον του λαού μας».

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπεγράφη συμφωνία, εκφράζεται «αμοιβαία πρόθεση»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος τονίζεται ότι «δεν επιδιώχθηκε, ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία» μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ διευκρινίζεται ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση εκφράστηκε «η αμοιβαία πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το ζήτημα αυτό και για τις σχετικές προτάσεις πρόκειται να συγκληθεί ως αρμόδιο Σώμα η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας» τονίζει η Ιερά Σύνοδος, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) ‘αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους και του λαού’,

(β) ‘στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του ελληνικού κράτους’,

(γ) ‘αναγνωρίζεται ότι το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε’,

(δ) ‘η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα’ και

(ε) ‘η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί’».

Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει τέλος ότι αναμένει από όλον τον πολιτικό κόσμο «να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού λαού», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι «αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here