Κάννες: Ειδικό βραβείο στον » Αστακό» του Λάνθιμου

Με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών βραβεύθηκε ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις πολλών που είχαν   διακρίνει  τη  δύναμη της ταινίας.

Μεγάλη διάκριση για τον 42χρονο Ελληνα σκηνοθέτη ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία.

Η βασική χώρα παραγωγής της ταινίας του άλλωστε ήταν η Ιρλανδία _όπου ο «Αστακός» γυρίστηκε_ με συμπαραγωγές χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Γαλλία και την Ελλάδα (Faliro House και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Το σενάριο του «Αστακού» συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον «Κυνόδοντα» και τις «Αλπεις». Τον Φιλίππου ευχαρίστησε πρώτος ο Γ. Λάνθιμος, κατά την παραλαβή του βραβείου του .

Το βραβείο παρέδωσαν στον Γ. Λάνθιμο οι Αμερικανοί σκηνοθέτες Τζόελ και Ιθαν Κόεν, πρόεδροι εφέτος της κριτικής επιτροπής του φεστιβά Την επιτροπή συνέθεταν ο Μεξικανός σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο Καναδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ξαβιέ Ντολάν, η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό, η Βρετανίδα ηθοποιός Σιένα Μίλερ, η Ισπανίδα ηθοποιός Ρόζι Ντα Πάλμα, η τραγουδίστρια από το Μάλι Ρόκια Τραορέ και ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέικ Τζίλενχααλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here