Καμπούλ: Στους 57 οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας

Στους 57 ανάβηκαν οι νεκροί πολίτες – στην πλειονότητά τους σιίτες – που σκοτώθηκαν και περίπου 120 οι τραυματίες,  από την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας  που έγινε στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στόχος της επίθεσης ήταν ένα κέντρο έκδοσης ταυτοτήτων κι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος το πρωί, ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Έκτοτε, ο απολογισμός των θυμάτων δεν έπαψε να αυξάνεται.

. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τουλάχιστον 21 γυναίκες και πέντε παιδιά, ενώ 47 γυναίκες και δεκαέξι παιδιά συγκαταλέγονται στους τραυματίες.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμέσως ότι δεν είχαν «καμιά σχέση» με την επίθεση της Κυριακής, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ευθύνη ανήκε στο Ι.Κ., το οποίο λίγο αργότερα πράγματι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του οργάνου προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την «κτηνωδία» της επίθεσης εναντίον πολιτών που ήθελαν να ασκήσουν «θεμελιώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα», με τον υπηρεσιακό Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν να καταγγέλλει την «άφρονα» αυτή ενέργεια και να επαναλαμβάνει από το Τορόντο τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να «καταστρέψει» το Ι.Κ..

Η επίθεση διαπράχθηκε σε μια δυτική συνοικία της Καμπούλ όπου κατοικούν κυρίως σιίτες και επιβεβαίωσε τους φόβους περί κύματος βίας με σκοπό την αποτροπή της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here