«Καμπανάκι» για νέο κύκλο ύφεσης – Μείωση 1,7% του τζίρου στο εμπόριο τον Ιούνιο

 

Του ΝΑΣΟΥ  ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

ΦΩΤΟ: EURKONISSI

Ένας ακόμη κύκλος βαθιάς ύφεσης προμηνύεται μέσα από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του φορέα εκπροσώπησης των εμπόρων (ΕΣΕΕ). Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια και, κυρίως, με τα προ κρίσεως δεδομένα, φέτος τον Ιούνιο ο τζίρος -ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο όπως αναφέρεται στην επίσημη στατιστική- σημείωσε μείωση της τάξης του 1,7%, παρά το γεγονός ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου και των καλοκαιρινών εκπτώσεων προκαλούν την αύξηση αυτού του δείκτη.

Με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά το μήνα Ιούνιο του 2015 σημείωσε μείωση κατά 1,7% σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2014. Αν και σε σύγκριση με το δείκτη του Μαΐου 2015 αυξήθηκε κατά 2,2%, σε σχέση με τα όσα προσδοκούσε η αγορά παρέμεινε σε «χαμηλή πτήση».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Όγκου του λιανικού εμπορίου, κατά το μήνα Ιούνιο 2015 και σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουνίου 2014, σημείωσε μείωση κατά 0,4%. Ακόμη και σε σχέση με το δείκτη του Μαΐου 2015, η αύξηση ήταν οριακή (0,8%).

Σε ποια είδη καταστημάτων υπήρξε καθίζηση του τζίρου

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η μεταβολή του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο κατά -1,7% φέτος τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, προήλθε από:

  • Τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 9,2% στις κατηγορίες των καταστημάτων με έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό,
  • Τη μείωση κατά 4,1% στα φαρμακευτικά και καλλυντικά είδη και
  • Στη μείωση των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων.

Αντιθέτως, μικρή αύξηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 1,4% και 1,1%, αντίστοιχα, παρουσίασαν μόνο οι κατηγορίες καταστημάτων με βιβλία και χαρτικά και τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here