Καμπανάκι ΔΝΤ: Κίνδυνος για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση

Η απειλή ενός νέου οικονομικού κραχ στην παγκόσμια οικονομία είναι υπαρκτή, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι τα παγκόσμια επίπεδα χρέους βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα του 2008 και δεν έχουν προωθηθεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μη ρυθμισμένα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να πυροδοτήσουν νέο παγκόσμιο πανικό. Στην έκθεση Global Financial Stability το ΔΝΤ τονίζει ότι έχουν γίνει πολλά τα τελευταία 10 χρόνια για την ενίσχυση των αποθεμάτων των τραπεζών και την εφαρμογή αυστηρότερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά «οι κίνδυνοι τείνουν να αυξάνονται σε καλούς καιρούς όπως η παρούσα περίοδος με τα χαμηλά επιτόκια και την υποτονική μεταβλητότητα».

«Οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν πάντα να οδηγηθούν σε νέες περιοχές», σημείωσε το ΔΝΤ και επανέλαβε ότι οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε αυτά τα γεγονότα.

Ως σημεία ανησυχίας για το ΔΝΤ αναφέρονται οι «σκιώδεις» τράπεζες της Κίνας και η δραματική αύξηση του δανεισμού τους και η αποτυχία να επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ βρίσκονται τόσο η τράπεζα JP Morgan και η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα Κίνας που αναπτύσσονται σε κλίμακα πολύ μεγαλύτερη από το 2008 και ενισχύσουν τους φόβους ότι έχουν πολύ μεγάλα μεγέθη για να αποτύχουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here