Καμμένος: Τσίπρας-Μακρόν συζήτησαν για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα-Τι συμβαίνει με την αναβάθμιση των F-16 από ΗΠΑ

Αλλη διάσταση στο θέμα των δύο γαλλικών φρεγατών έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας πως αυτό που έχει συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο με τη Γαλλία είναι η δυνατότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος, παρουσία του Φ. Κουβέλη, ανέφερε ότι «σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».

«Ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», σημείωσε.

Επίσης αναφέρθηκε σε ένα παλιό πρόγραμμα από την εποχή του Ευ. Μεϊμαράκη το οποίο δεν είχε προχωρήσει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Στο θέμα της αναβάθμισης των F-16 από τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι «οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για κόστος 1,2 δις ευσταθούν αλλά υπάρχουν πάντοτε και σχετικές εκπτώσεις, οπότε το τελικό κόστος είναι στα συμφωνηθέντα πλαίσια του 1,1 δις. Το ζήτημα που έχει προκύψει έχει να κάνει με τις καταβολές προς τις ΗΠΑ και εκεί είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021». Ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των F 16 φτάνει μέχρι το 2028 και το πρώτο αεροσκάφος η χώρα μας σε περίπτωση συμφωνίας θα το παραλάβει σε δύο χρόνια.

«Τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν περνούν από μυστικές και συνοπτικές διαδικασίες αλλά μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here