Καμμένος-ταλιμπάν: Θα γίνει ό,τι θέλει η Ιεραρχία-Οχι σε διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

«Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε τίποτα αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα της ιεραρχίας». Με τη σαφή αυτή δήλωση του, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά την συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ζήτημα των θρησκευτικών,παίρνει  σαφώς θέση υπέρ της Εκκλησίας στη διαμάχη που ξεσπάσει για το θέμα.

Οι δηλώσεις του μάλιστα σχετικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας με το έθνος και οι αναφορές του στο Σύνταγμα, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός εταίρος κινείται σε άλλη πολιτική και ιδεολογική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό, καθώς ο κ. Καμμένος αντιτάσσεται στον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα 

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε μάλιστα τον αρχιεπίσκοπο ότι θα ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση και πρόσθεσε ότι τα βιβλία που θα γραφτούν και το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας με την Εκκλησία.

«Είμαστε στη διάθεσή σας ώστε σε αυτόν τον διάλογο να γίνουν απόλυτα διακριτές οι θέσεις της εκκλησίας οι σχέσεις της ορθοδοξίας με το έθνος και κάποιες αλλαγές που πιθανώς θα πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι ναι μεν στα σχολεία πλέον υπάρχουν και παιδιά άλλων θρησκειών που δικαιούνται τη δική τους εκπαίδευση, όμως πρόσθεσε  ότι η πλειοψηφία είναι ορθόδοξοι μαθητές.

Εξάλλου, σημείωσε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο για τις σχέσεις της ορθοδοξίας με το έθνος, αλλά «ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων».

«Κανείς», τόνισε, «δεν μπορεί να διαρρήξει τους δεσμούς της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.  Ο πρωθυπουργός με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί η ορθοδοξία με την πατρίδα μας και με τη διδασκαλία».

Τέλος, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θεωρεί απαράδεκτα τα όσα ειπώθηκαν για τη στάση της Εκκλησίας επί χούντας. Θεωρώ απαράδεκτα αυτά τα οποία ειπώθηκαν.

Με την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και του λαϊκού αισθήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος απέρριψε κάθε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.

Κατά του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο. Αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την Πολιτεία και από τη στιγμή που παραμένει αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι η ορθοδοξία και ο ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί, και τέτοιου είδους αλλαγές είναι είναι αντίθετες στο αίσθημα του ελληνικού λαού.

Ακόμα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε με χαρά την πρόταση του πρωθυπουργού να γίνει διάλογος με την Εκκλησία από την αρχή, «προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η συγγραφή των νέων βιβλίων και οι πιθανές αλλαγές στα Θρησκευτικά».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕ¨δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το ζήτημα των Θρησκευτικών, σημειώνοντας πως «διαφωνούμε μεν και μάλιστα δημοσίως πολλές φορές, αυτό άλλωστε επιτάσσει η Δημοκρατία», ωστόσο «δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι για πρώτη φορά φέτος, στη δική του θητεία και μετά από πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here