Καμμένος σε Τουρκία: Ελπίζουμε να λήξει το συντομότερο η ομηρεία των Ελλήνων στρατιωτικών-Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν τις σχέσεις της με την ΕΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ

Την προσδοκία του να τελειώσει η ομηρεία των Ελλήνων αξιωματικών το ταχύτερο να δυνατόν  και να επιστρέψουν στην πατρίδα εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στην βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας πως «ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ, σημείωσε ο κ. Καμμένος,  είναι ακριβώς αυτό: «Όταν ο Ελληνισμός είναι συμπαγής και ενωμένος, όταν δεν μπαίνουν μικροπολιτικές διαφορές και το εθνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο μας ενώνει, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και νικάμε».

Ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μία πολύ σημαντική φάση της ιστορίας τους, ως χώρες που πλέον παράγουν φυσικό αέριο και αργότερα πετρέλαιο. «Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι ακολουθεί την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε, προσθέτοντας πως «με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας».

Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία, τόνισε.  «Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο».

Υπογράμμισε δε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση – και όλος ο ελληνικός λαός – δεν έχει διαφορετικές απόψεις. «Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, αντί να τους απελευθερώσει».

Όπως είπε ο κ. Καμμένος τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση – και το συντομότερο δυνατό – να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού.

Ο Έλληνας υπουργός, που βρίσκεται στην Πάφο ανεπίσημα για τα Ευαγόρεια, σημείωσε ακόμη πως «ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγεί όλο τον Ελληνισμό, με το παράδειγμά του, με την αυτοθυσία του» και ευχήθηκε στο νέο υπουργό Άμυνας της Κύπρου καλή επιτυχία στο έργο του. «Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να είναι δίπλα του και να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία. Δεν είναι τυχαίο ότι βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», μια Βάση σύμβολο, που δείχνει ότι η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά για την Ελλάδα και ότι ο Ελληνισμός είναι ενωμένος σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here