Καμμένη γη τα Κύθηρα: Τέταρτη μέρα καταστροφής

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή. Το κυρίως μέτωπο είναι στα Μυρτίδια, όπου επικεντρώνονται και οι προσπάθειες πυρόσβεσης. Εκκενώθηκε προληπτικά η Μονή Μυρτιδίων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νησί το οποίο έχει καεί κατά 1/3, όπως λένε οι αρχές.

Στο βίντεο που έχει και εναέρια πλάνα από drone μπορεί να διακρίνει κανείς το μέγεθος της καταστροφής στο νησί.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης είπε ότι το κυρίως μέτωπο είναι προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, ωστόσο δήλωσε ότι η φωτιά δεν απειλεί το μοναστήρι.

Σημειώνεται πως η Ιερά Μονή Μυρτιδίων εκκενώθηκε νωρίτερα για προληπτικούς λόγους, καθώς οι φλόγες έφτασαν κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το μοναστήρι.

Ο κ. Καπάκης τόνισε πως ανασυντάσσονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση του μετώπου της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα έχουν ενισχυθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι θα μειωθεί η ένταση των δυνατών ανέμων που πνέουν στο νησί, και να διευκολυνθεί έτσι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στο σημείο επιχειρούσαν το βράδυ της Κυριακής 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.

Πολύ μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή, καθώς έχει γίνει στάχτη το 1/3 του νησιού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» για το νησί και σημείωσε πως έχουν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ώρου, εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα 12 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here