Καμίνης: Επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης του Ελαιώνα για τους πρόσφυγες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

 

Η διαχείριση του κύματος προσφύγων που φτάνουν στην πρωτεύουσα από τα νησιά του Αιγαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης με την Επιχειρησιακή Συντονίστρια της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Alessandra Morelli.

Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση της κατάστασης έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας και η κ. Morelli ενημέρωσε τον δήμαρχο Αθηναίων και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν τα Ηνωμένα Έθνη αναφορικά με τη στήριξη των προσφύγων.

Ο κ. Καμίνης παρουσίασε στην εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, τη στρατηγική του δήμου Αθηναίων για το προσφυγικό και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, με αιχμή τη διάθεση του χώρου για τη δημιουργία της προσωρινής Δομής Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, και την επέκτασή του, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

 Διαπιστώθηκε συναντίληψη και μεγάλο περιθώριο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα εξειδικευθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

 Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας κυρία Μαρία Στρατηγάκη, η διευθύντρια του γραφείου του δημάρχου Αθηναίων κυρίαΜαρία Λογοθέτη, ο αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής της Ύπατης Αρμοστείας κ.Jose Egas καθώς και η υπεύθυνη Τομέα Προστασίας κυρία Καλλιόπη Στεφανάκη.

 «Η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ σοβαρή και συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η πόλη των Αθηνών σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και μαζί με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας, να αναλάβουμε η κάθε μία την ευθύνη που μας αναλογεί και να δούμε, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο, δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει τις επόμενες εβδομάδες”, τόνισε ο κ. Καμίνης αμέσως μετά τη συνάντηση. 

Η Αλεσάντρα Μορέλι από την πλευρά της υπογράμμισε ότι ‘”η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να στηρίξει και να συνεργαστεί, μια που οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν από τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά τη Λέσβο. Προφανώς, όλοι όσοι καταγράφονται στα νησιά, μεταφέρονται στην Αθήνα, μέσω του Πειραιά, και άρα είναι αναγκαίο να υπάρξει ακόμη πιο δημιουργική συνεργασία και πρακτική βοήθεια για τους πιο ευάλωτους, ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας». 

 Αναφερόμενος στον Ελαιώνα ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, την προγραμματική συμφωνία που συνάπτει ο δήμος με το Ελληνικό Δημόσιο, για την Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων.

«Επεκτείνουμε τη συνεργασία και την συνεισφορά της Αθήνας, τόσο ως προς την έκταση όσο ως προς το χρόνο παραχώρησης. Το κράτος έχει δεχθεί να ολοκληρώσει έργα υποδομών μεγάλης σημασίας για τον Ελαιώνα και γενικά για τον Βοτανικό.  Η επέκταση αυτής της προγραμματικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, αποσκοπεί φυσικά πρωτίστως στο να απαλλάξει γειτονιές της Αθήνας, όπως η πλατεία Βικτωρίας, από τη σημαντική επιβάρυνση που προκαλεί στην καθημερινότητά τους, η δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών” κατέληξε ο κ. Καμίνης. 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here