Καμίνης: 70 αιτήσεις επαναπροώθησης την ημέρα στον Ελαιώνα

 

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

 

Την αναγκαιότητα αναλογικής κατανομής των προσφύγων όχι μόνο στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και εντός της χώρας ανέδειξε ο ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος μιλώντας την Παρασκευή, στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο Ελαιώνας πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ανοιχτές δομές εξηγώντας πως «δεν είναι εφικτό να επιστρέψουν όλοι οι μετανάστες που θα εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Κατ’ επέκταση θα μπουν σε μια διαδικασία σταδιακής ένταξης στην Ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε το ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι Δήμοι αναφορικά με τη σταδιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων καθώς, όπως υπογράμμισε, θα κληθούν να την αντιμετωπίσουν.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την κατανομή των μεταναστών «θα χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα και άλλοι χώροι φιλοξενίας»  ενώ διευκρίνισε ότι ήδη υπάρχουν 1300 θέσεις φιλοξενίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εστίασε δε, σε διάσπαρτες, μικρές δομές φιλοξενίας οι οποίες θα εντάσσονται ευκολότερα στις πόλεις.

Για σημαντική αύξηση των αιτήσεων επιστροφής στις χώρες προέλευσης κατά το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης υπογραμμίζοντας ότι «στον Ελαιώνα γίνονται πλέον 70 αιτήσεις ημερησίως για επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής».

Με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας με την ΠΓΔΜ θεωρούνται πλέον απροσπέλαστα, για τους «μη πρόσφυγες», αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την υποδοχή μεταναστών, αρκετοί επιλέγουν να επιστρέψουν δωρεάν στις πατρίδες τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα ποσό ενίσχυσης από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επιπροσθέτως, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί γρήγορα πως θα διαχειριστεί το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. «Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι», επισήμανε, «οφείλουν να συνεργαστούν μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε «θετικό βήμα» την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με την κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε πως «αν επαληθευτεί πως διατίθενται τελικά, ως χώροι φιλοξενίας, παροπλισμένα στρατόπεδα, θα πρόκειται για σημαντική πρόοδο».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here